Τον Μάρτιο ο πρώτος κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ 600 MW μετά την έγκριση του σχήματος από την Κομισιόν - «Παράθυρο» και για technology specific δημοπρασίες

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να εφαρμοσθεί εμπροσθοβαρώς το νέο καθεστώς στήριξης ΑΠΕ, έπειτα από το «πράσινο φως» που έλαβε χθες το σχήμα από την Κομισιόν. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος διαγωνισμός για καινούρια χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά προγραμματίζεται να προκηρυχθεί πριν από το τέλος του έτους, ώστε να διεξαχθεί γύρω στον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσω του διαγωνισμού σχεδιάζεται να δοθούν «ταρίφες» σε έργα συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ισχύς αν εκτιμηθεί ότι υπάρχουν ώριμα έργα. Συνολικά εντός του 2022, αναμένεται να κατακυρώσουν τιμές αναφοράς σταθμοί 1 Γιγαβάτ, μέσω δημοπρασιών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για να επιταχυνθούν οι διαγωνισμοί, η διαδικασία θα πραγματοποιείται πλέον σε ένα βήμα, δηλαδή θα γίνεται παράλληλα η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών.  

Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης της Κομισιόν, το σχήμα θα παραμείνει εν ισχύι έως το 2025, ώστε να υπαχθούν σε λειτουργική ενίσχυση σταθμοί ΑΠΕ (και ΣΗΘΥΑ) συνολικής ισχύος 4,2 Γιγαβάτ, υπογράφοντας συμβάσεις έως 20ετούς διάρκειας. Ο συνολικός μέγιστος προϋπολογισμός του σχήματος ανέρχεται σε 2,27 δισ. ευρώ περίπου. 

Από αυτό το χαρτοφυλάκιο των 4,2 Γιγαβάτ, δεν διευκρινίζεται ποιο είναι το ποσοστό που προορίζεται για χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά, τα οποία θα κλειδώνουν Τιμές Αναφοράς μέσω διαγωνισμών. Η υπόλοιπη ισχύ αφορά τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, οι οποίες όπως αναφέρεται θα κατακυρώνουν  «ταρίφες» απευθείας (διοικητικά καθοριζόμενες), που θα προσδιορίζονται με βάση το κόστος παραγωγής κάθε τεχνολογίας. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τέτοιες περιπτώσεις είναι το βιοαέριο, η βιομάζα, τα αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και οι υδροηλεκτρικοί, γεωθερμικοί και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα. Πάντως, και για αυτές τις τεχνολογίες προβλέπονται ορισμένα κατώτατα όρια, ώστε αν αυτά ξεπερασθούν, και πάλι οι Τιμές Αναφοράς να «κλειδώνουν» με τη διεξαγωγή δημοπρασιών. 

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς για χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά, η Κομισιόν επισημαίνει πως θα διενεργούνται αποκλειστικά κοινοί διαγωνισμοί, όπως έχει γράψει το energypress, αν και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και technology specific ανταγωνιστικές διαδικασίες, στην περίπτωση που υπάρχει ανισοβαρής πρόκριση έργων των δύο τεχνολογιών.

«Εάν δεν επιτευχθεί ελάχιστη τεχνολογική διαφοροποίηση από τις κοινές δημοπρασίες σχετικά με την ηλιακή και τη χερσαία αιολική ενέργεια, η Ελλάδα διατηρεί τη δυνατότητα να δρομολογήσει χωριστές δημοπρασίες για τη χερσαία αιολική και για την ηλιακή ενέργεια ώστε να αντιμετωπιστεί το τεχνολογικό έλλειμμα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του σχήματος σχεδιάζεται από την πολιτεία να χρηματοδοτηθούν και έργα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Ανάλογη πρόβλεψη (χωρίς ωστόσο αυτή να εφαρμοσθεί), υπήρχε και στο προηγούμενο σχήμα λειτουργικής στήριξης, για την κατακύρωση Τιμής Αναφοράς μέσω διαγωνισμών από μονάδες ΑΠΕ που προορίζονται να εγκατασταθούν σε κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΧΟΧ) με τα οποία υπάρχει διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας με τη χώρα μας. 

Τέλος, στην ανακοίνωση οι Βρυξέλλες κάνουν ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι, για τα νέα έργα θα υπάρχει μηχανισμός ώστε αν από την πώληση της ηλεκτρικής τους ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά έχουν μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που προβλέπονται από το ύψος της αποζημίωσής τους, τότε να επιστρέφουν στο κράτος τα επιπλέον ποσά. Ο μηχανισμός αυτός θα ισχύει για όλες τις τεχνολογίες, όπως επισημαίνεται. 

 

 

 

25 Nοεμβρίου 2021

energypress