Η Γερμανία κλείνει για πάντα (;) τρία από τα τελευταία έξι πυρηνικά της εργοστάσια

02 01 2022 | 15:00

Η Γερμανία θα τραβήξει οριστικά την "πρίζα" αύριο Παρασκευή σε τρεις από τις τελευταίες έξι πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στο έδαφός της, ενώ σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη λειτουργία και των τελευταίων στο τέλος του 2022, ρίχνοντας όλο το βάρος της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την "έξοδο" της χώρας από την πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, το 2011. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα από το 1986 και την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης (στη σημερινή Ουκρανία).

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Brokdorf, Grohnde και Gundremmingen C, τους οποίους διαχειρίζονται οι εταιρείες E.ON και RWE, κλείνουν έτσι έναν κύκλο ζωής περίπου 35 ετών.

Τα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσια - Isar 2, Emsland και Neckarwestheim II - θα "κατεβάσουν "ρολά" στο τέλος του ερχόμενου έτους.

Η απόσυρση της Γερμανίας από μια ενέργεια που άλλες ευρωπαϊκές χώρες (με επικεφαλής τη Γαλλία) θεωρούν φθηνή και καθαρή από περιβαλλοντική άποψη είναι αδιαπραγμάτευτη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εν μέσω φιλόδοξων κλιματικών στόχων, αλλά και μιας ενεργειακής κρίσης.

"Για την ενεργειακή βιομηχανία στη Γερμανία, η απομάκρυνση από τα πυρηνικά είναι οριστική", ανέφερε η Kerstin Andreae, επικεφαλής της ένωσης βιομηχανιών ενέργειας BDEW στο πρακτορείο Reuters.

Οι έξι πυρηνικοί σταθμοί συνέβαλαν στην παραγωγή του 12% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το 2021, δείχνουν τα στοιχεία της BDEW. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνέβαλαν κατά 41%, ο άνθρακας κατά περίπου 28% και το φυσικό αέριο κατά 15%.

Στόχος της Γερμανίας είναι οι ΑΠΕ να αντιστοιχούν στο 80% της ενεργειακής παραγωγής έως το 2030, με έμφαση στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Η νέα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων σκοπεύει να εντείνει την προσπάθεια επίτευξης κλιματικών στόχων, ενώ στηρίζει την σχεδιασθείσα από τις κυβερνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ "αποπυρηνικοποίηση".

Ο υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας της Γερμανίας Robert Habeck δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν βλέπει την αντι-πυρηνική συναίνεση στη χώρα του να αποδυναμώνεται.

(capital.gr)

1