Αθ. Καλαϊτζόγλου: Ελληνες ηλεκτροπαραγωγοί κατά Κομισιόν για το «EU Taxonomy»

Και οι Έλληνες ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί συντάσσονται με το κύμα των αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει στην Ε.Ε. για την πρόταση της Κομισιόν, η οποία αφορά στην ταξινομία των οικονομικών δραστηριοτήτων, και ειδικότερα του φυσικού αερίου, με κριτήρια περιβαλλοντικά και βιώσιμης ανάπτυξης (EU TAXONOMY).

Ουσιαστικά, με τις ρυθμίσεις που επιδιώκεται να θεσμοθετηθούν εκτιμάται ότι πλήττονται οι νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου, με άμεσο κίνδυνο τη διατήρηση των μονάδων με άνθρακα και λιγνίτη, ενόψει μάλιστα της «πράσινης» μετάβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) ενημέρωσε ήδη για τις θέσεις του τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ενόψει της διαμόρφωσης των ελληνικών θέσεων, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης που ζητήθηκε από την Κομισιόν από όλα τα κράτη-μέλη. Η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 21 Ιανουαρίου.  

Ο ΕΣΑΗ επισημαίνει καταρχήν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, ότι η Ε.Ε. έχει θέσει δεσμευτικό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55%, σε σχέση με το 1990, μέχρι το 2030. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν ήδη μειωθεί κατά 26%. Δηλαδή, απομένουν περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες που πρέπει να καλυφθούν στα επόμενα 9 χρόνια.

Αυτό, χαρακτηρίζεται «ηράκλεια προσπάθεια» από τον ΕΣΑΗ, ο οποίος εκτιμά ότι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση και την αναχρηματοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο κατά την τρέχουσα δεκαετία πρέπει να αποτελέσει βασικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ταξινομίας. Και αυτό, όπως υποστηρίζει, γιατί καμία άλλη διαθέσιμη τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει τόσο σύντομα τόσο μεγάλη μείωση εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να συνεισφέρει στην ευστάθεια του Συστήματος, προσφέροντας εφεδρείες και να διασφαλίσει την επάρκεια ισχύος και την αποφυγή μπλακάουτ.

 

Το σχέδιο της Επιτροπής χαρακτηρίζεται μη ρεαλιστικό και προκαλεί ανησυχία στους ηλεκτροπαραγωγούς για την απόδοση του χαρακτηρισμού της μεταβατικής δραστηριότητας στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Το TAXONOMY, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, θέτει ως όριο, για τον χαρακτηρισμό των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ως μεταβατικής δραστηριότητας, την εκπομπή  270 gCO2/kWh, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται ανεφάρμοστο. Γιατί, όπως εξηγεί ο ΕΣΑΗ, οι τελευταίας τεχνολογίας μονάδες συνδυασμένου κύκλου εκπέμπουν 340 gCO2/kWh με καύση φυσικού αερίου. Οι συγκεκριμένες μονάδες διαθέτουν και δυνατότητα καύσης υδρογόνου. Ωστόσο, κατά την τρέχουσα δεκαετία, λέει ο ΕΣΑΗ, δεν παρέχεται δυνατότητα εμπορικής τροφοδοσίας πράσινου υδρογόνου σε σημαντικές ποσότητες από τα πανευρωπαϊκά δίκτυα, συνεπώς, η επίτευξη του ορίου των 270 gCO2/kWh δεν είναι εφικτή.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΕΣΑΗ προτείνει για τις νέες μονάδες να προβλέπονται:

  • Tεχνολογική δυνατότητά να χρησιμοποιούν Η2 (hydrogen ready)
  • Όριο εκπομπών στο επίπεδο των 340 gCO2/kWh για όσο δεν υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες πράσινου υδρογόνου μέσω δικτύων και αγορών. Το όριο αυτό να μειώνεται αυτόματα σε 270 gCO2/kWh τη χρονική στιγμή που θα καταστούν εμπορικά διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες πράσινου καυσίμου. 

Μέλη του ΕΣΑΗ είναι, η Mytilineos, η ΕΛ.ΠΕ. η Elpedison, η Κόρινθος Power, η ΗΡΩΝ ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε. και η Motor Oil. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί διαθέτουν έξι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος πάνω από 2 GW, με επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ. Έχουν στα σκαριά, επίσης, άλλες 4 μονάδες, συνολικής ισχύος πάνω από 3 GW, σε αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής, που προγραμματίζεται να αποσυρθεί.

Και η E.ON.

«Εάν οι συνθήκες του νομικού πλαισίου παραμείνουν ως έχουν, θα γίνουν δύσκολα τα σχέδια για νέες μονάδες φυσικού αερίου, ως κρίσιμη εφεδρεία για τις ΑΠΕ, που είναι στοχαστική ενέργεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής E.ON, Leonhard Birnbaum, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο Handelsblatt Energy Summit, ενώνοντας έτσι τη φωνή του με τις αντιδράσεις στην Ε.Ε. για το EU TAXONOMY.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Birnbaum προειδοποίησε ότι «αν δεν κατασκευάσουμε εργοστάσια φυσικού αερίου, τα εργοστάσια με άνθρακα θα πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερο». Οι δηλώσεις του Γερμανού CEO εκτιμάται από πηγές της αγοράς ότι έρχονται να διαψεύσουν όσους υποστηρίζουν ότι το TAXONOMY ευνοεί τη Γερμανία, ως αντίβαρο στην πριμοδότηση της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας.

(euro2day.gr)