Νέα βακτήρια στα νερά της Βρετανίας: Πώς η κλιματική κρίση δηλητηριάζει τα τρόφιμα

20 01 2022 | 06:49

Όταν η θάλασσα θερμαίνεται προκύπτουν δυσάρεστες εκπλήξεις και απειλές.

Η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης προκαλεί μια ”αυξανόμενη ποικιλομορφία” βακτηρίων Vibrio (σ.σ Το Vibrio είναι ένα γένος Gram-αρνητικών βακτηρίων, που έχουν σχήμα καμπυλωτής ράβδου, πολλά είδη των οποίων μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις. 

Αυτές οι λοιμώξεις συνήθως σχετίζονται με την κατανάλωση μη ψημένων θαλασσινών, που μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, στη θάλασσα γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Exeter, αποκάλυψε δύο είδη Vibrio - Vibrio rotiferianus και Vibrio jasicida - που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα είδη αυτά μπορούν να βλάψουν θαλάσσια πλάσματα όπως τα οστρακοειδή, αλλά το αυξανόμενο εύρος των ειδών Vibrio εγείρει επίσης ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με το theecologist, ορισμένα βακτήρια Vibrio μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα όταν καταναλώνονται σε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα οστρακοειδή.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εξάπλωση των ειδών Vibrio έχει οδηγήσει σε μια «παγκόσμια έξαρση» των λοιμώξεων από Vibriosis σε ανθρώπους και υδρόβια ζώα.

«Τα είδη Vibrio μπορούν συχνά να βρεθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ευνοϊκές για αυτά», δήλωσε η Δρ Sariqa Wagley, του Πανεπιστημίου του Exeter και πρόσθεσε: «Με την αύξηση των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της κλιματικής κρίσης, η δραστηριότητα του Vibrio στα ύδατα είναι πιο συχνή και η ποικιλομορφία των ειδών Vibrio αυξάνεται πλέον».

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα του Met Office (με βάση τον μέσο αριθμό των ημερών ανά έτος που είναι θερμότερες από 18°C) για να εντοπίσει τις τοποθεσίες όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν ευνοϊκές για τα βακτήρια Vibrio.

Aναψυχή

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα οστρακοειδών από τέσσερις τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία οστρακοειδών - το λιμάνι Chichester, το νησί Osea, τον κόλπο Whitstable και τον κόλπο Lyme.

«Βρήκαμε το Vibrio parahaemolyticus - την κύρια αιτία γαστρεντερίτιδας που προκαλείται από τα θαλασσινά παγκοσμίως - στο λιμάνι του Chichester», δήλωσε η Δρ Wagley.

Το Vibrio alginolyticus, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο, εντοπίστηκε σε τρεις από τις τοποθεσίες που είχαν θερμοκρασίες επιφάνειας της θάλασσας άνω των 18°C (Chichester Harbour, Osea Island και Whitstable Bay).

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σχολαστικό μαγείρεμα σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια Vibrio στα θαλασσινά».

Παθογόνα

Τα βακτήρια Vibrio αποτελούν επίσης απειλή για μια ποικιλία θαλάσσιων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των οστρακοειδών. Οι ασθένειες κοστίζουν στην παγκόσμια βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας 6 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και αυτό το βάρος της ασθένειας μπορεί να είναι καταστροφικό.

«Δεν έχουμε δει ακόμη μαζική θνησιμότητα οστρακοειδών λόγω βακτηρίων Vibrio εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό έχει συμβεί αλλού - μεταξύ άλλων στη Γαλλία και την Αυστραλία».

Η Δρ Wagley πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το Vibrio αυξάνονται και επηρεάζονται από την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας».

Από την πλευρά της η Δρ Joanne Preston, από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να παρακολουθείται ο αντίκτυπος της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στα πιθανά παθογόνα των οστρακοειδών, όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, αλλά και για να κατανοήσουμε την ανθεκτικότητα των παράκτιων ειδών και των οικοτόπων μας στην κλιματική κρίσης».

Ο Δρ Luke Helmer, από το Blue Marine Foundation και το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, πρόσθεσε: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πιθανό να είναι ευρέως διαδεδομένες».

Η μελέτη - που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBSRC) - υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο του Chichester and Havant και την Αρχή Παράκτιας Αλιείας και Διατήρησης του Sussex.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Water Research, έχει τον τίτλο: «Η αυξημένη επικράτηση των ειδών Vibrio και η πρώτη αναφορά των Vibrio jasicida και Vibrio rotiferianus σε τοποθεσίες οστρακοειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

πηγή: https://theecologist.org/

cover photo: ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

1