ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση, μετά το φυσικό αέριο, θέλει να δεσμεύσει τη χώρα στην πυρηνική ενέργεια από τη Βουλγαρία;

02 03 2022 | 08:47

Αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατόπιν δηλώσεων του Βούλγαρου Υπουργού Οικονομικών κ. Ασέν Βασίλεβ, ότι Ελλάδα και Βουλγαρία διαπραγματεύονται προκειμένου η ελληνική πλευρά να προμηθεύεται πυρηνική ενέργεια για 20 χρόνια από νέο πυρηνικό σταθμό της γειτονικής χώρας, ο οποίος θα κατασκευαστεί εφόσον βρεθεί αγοραστής για το ρεύμα που θα παράγει ο σταθμός, ο Γιώργος Αρβανιτίδης Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο Χάρης Δούκας Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής προέβησαν σε κοινή δήλωση επισημαίνοντας τα εξής:

"Η Κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να έχει επικαιροποιήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), χωρίς να στοχεύει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να έχει ανακοινώσει κανένα πλαίσιο χάραξης μιας νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ότι προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια σε εισαγόμενη πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία. Διαβάζουμε επίσης από την βουλγαρική πλευρά ότι αφού βρέθηκε αγοραστής της ενέργειας μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου θα προχωρήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, που εδώ και τρία χρόνια είχε "παγώσει".

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά από την Κυβέρνηση άμεσες διευκρινίσεις για αυτές τις πληροφορίες και την καλεί επιτέλους να σταματήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς "στο πόδι".

Η χώρα έχει ανάγκη από νέες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια, ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία αλλά και χαμηλές τιμές ενέργειας από Α.Π.Ε. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις".

1