Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών στην Ευρώπη

27 08 2022 | 05:39new money newsroom

Τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τουλάχιστον 500 ετών φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση του Ενιαίου Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 64% των εδαφών της Ε.Ε. τελεί σε καθεστώς προειδοποίησης ή συναγερμού για ξηρασία. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δασικές πυρκαγιές ή για την αποδοτικότητα των καλλιεργειών. 

Μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι η ζέστη και η ανομβρία είναι πιθανό να συνεχιστούν σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης έως και τον Νοέμβριο, δηλαδή έως τα μέσα του φθινοπώρου.  

«Ο συνδυασμός ξηρασίας και καύσωνα έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στα επίπεδα ύδατος σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε σήμερα η Mariya Gabriel, Επίτροπος Έρευνας στην Ε.Ε. «Η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής κάθε χρόνο». 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωπαϊκές καλλιέργειες έχουν πληγεί σημαντικά από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με την απόδοση των σιτηρών να προβλέπεται μειωμένη κατά 16% σε σχέση με τον 5ετή μέσον όρο και την απόδοση του καλαμποκιού κατά 15%. 

emc-2