Δασικές πυρκαγιές: 170 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του στόλου του μηχανισμού rescEU

05 10 2022 | 16:14OT.gr Newsroom

Ο στόλος του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ θα διαθέτει συνολικά 22 αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα καθώς και περισσότερες ομάδες εδάφους έτοιμες να παρέμβουν

Καθώς στη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Ευρώπη καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κονδύλι ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την ενίσχυση των χερσαίων και εναέριων μέσω πυρόσβεσης της rescEU, από το καλοκαίρι του 2023.

Ο στόλος του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν, θα διαθέτει συνολικά 22 αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα καθώς και περισσότερες ομάδες εδάφους έτοιμες να παρέμβουν. Από το 2025, ο στόλος θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της ταχείας προμήθειας αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Αμεση και ευέλικτη απόκριση στις πληγείσες περιοχές

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς ,δήλωσε σχετικά: «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές αυξάνεται, υπερβαίνοντας τις παραδοσιακά πληγείσες χώρες της Μεσογείου. Τα τελευταία καλοκαίρια έδειξαν ξεκάθαρα ότι χρειάζονται περισσότερα πυροσβεστικά μέσα σε επίπεδο ΕΕ. Με την αύξηση του στόλου των εναέριων μέσων και των χερσαίων δυνάμεών μας, η ΕΕ θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια άμεση, ευέλικτη απόκριση, στα σημεία πολύ πλήττονται από πυρκαγιές σε πολλά κράτη-μέλη ταυτόχρονα».

Οι πυρκαγιές στην ΕΕ αυξάνονται σε εύρος, συχνότητα και ένταση. Μέχρι την 1η Οκτωβρίου, τα στοιχεία για το 2022 αποκαλύπτουν αύξηση κατά 30% στις καμένες περιοχές σε σχέση με το προηγούμενο χειρότερο έτος που καταγράφηκε (2017) και αύξηση άνω του 170% σε σχέση με τη μέση καμένη έκταση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή σε επίπεδο ΕΕ το 2006.

Αυτή τη σεζόν, το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης έλαβε 11 αιτήματα για παροχή βοήθειας για δασικές πυρκαγιές.

Συνολικά 33 αεροπλάνα και 8 ελικόπτερα αναπτύχθηκαν σε όλη την Ευρώπη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με τους οποίους συμμετείχαν περισσότεροι από 350 πυροσβέστες στο έδαφος. Επιπλέον, ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ παρείχε χάρτες εκτίμησης των καταστροφών στις πληγείσες περιοχές.

1