Το λιώσιμο των παγετώνων θα απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσα στις επόμενες δεκαετίες σύμφωνα με έρευνα της NASA

01 04 2018 | 14:57

Τα μονίμως παγωμένα εδάφη στην παγωμένη Βόρεια Αρκτική, αποκαλούμενα permafrost – τα άλλοτε θεωρούμενα τουλάχιστον προσωρινά ως προστατευμένα από την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που επικρατούν – εκτιμάται ότι θα λιώσουν σε σημείο που θα μετατραπούν σε μόνιμη πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με σημείο αιχμής σε 40 με  60 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα της NASA.

Η μελέτη αυτή υπολόγισε πως όσο συνεχίζεται το λιώσιμο των πάγων, οι συνολικές εκπομπές από την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, μέσα στα επόμενα 300 χρόνια, θα είναι 10 φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες εκπομπές από την χρήση ορυκτών καυσίμων μόνο κατά το έτος 2016, αναφέρει ο Tony Greicius στο άρθρο του

Ο Nicholas Parazoo, επιστήμονας στο εργαστήριο NASAs Jet Propulsion, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι οι θερμότερες, νότιες μόνιμα παγωμένες περιοχές δεν θα γίνουν πηγή διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα τέλη του 22ου αιώνα, ακόμη κι αν λιώσουν τώρα. Αυτό γιατί άλλες φυσικές διαδικασίες υπό εξέλιξη στην Αρκτική θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων σε αυτές τις περιοχές.

Μάλιστα η ανακάλυψη ότι η περισσότερο παγωμένη περιοχή θα υποστεί μεταβολές γρηγορότερα από τις θερμότερες προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τον Parazoo. «Μονίμως παγωμένες περιοχές στην νότια Αλάσκα και στην νότια Σιβηρία ήδη λιώνουν, επομένως αυτές φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτες» σημείωσε ο ίδιος. «Μερικές από τις πιο κρύες μονίμως παγωμένες περιοχές στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη σε Αλάσκα και Σιβηρία εμφανίζονταν να είναι προστατευμένες από την ραγδαία κλιματική αλλαγή και δεν περιμέναμε τέτοιες επιπτώσεις για τα επόμενα 200 χρόνια».

Στις μονίμως παγωμένες περιοχές το υπέδαφος παραμένει παγωμένο για χρόνια ή και αιώνες. Εμπεριέχει οργανικά υλικά, πλούσια σε άνθρακα όπως φύλλα, σε παγωμένη πάντα κατάσταση χωρίς να αποσυντίθενται. Με την αύξηση της θερμοκρασίας αέρα στην Αρκτική και το λιώσιμο των πάγων, τα οργανικά υλικά αποσυντίθενται και απελευθερώνουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα με την μορφή αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.

Η φωτοσύνθεση, απάντηση σε επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Τα φυτά μπορούν να αποτελέσουν απάντηση σε φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με προσομοιώσεις που διεξήγαγαν επιστήμονες στις περιοχές Αλάσκας και Σιβηρίας. Διαπίστωσαν πως οι νότιες περιοχές μεταβάλλονται με πιο αργούς ρυθμούς λόγω της αυξανόμενης ανάπτυξης φυτών. Κατά την διαδικασία της φωτοσύνθεσης τα φυτά προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, επομένως, περισσότερα φυτά σημαίνει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με το μοντέλο προσομοίωσης, όσο η νότια Αρκτική γίνεται θερμότερη, η αυξανόμενη διαδικασία της φωτοσύνθεσης μπορεί να εξισορροπήσει τις εκπομπές άνθρακα από το λιώσιμο των πάγων μέχρι τα τέλη του 2100.

Μπορεί κανείς να διαβάσει ολόκληρη την έρευνα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.the-cryosphere.net/12/123/2018/ 

Πηγή: (NASA)