Μπαταρίες σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα: Πολύ μικρή η συμμετοχή παραγωγών στον περιορισμένο χρόνο «υποδοχής» αιτήσεων – Καμία απόφαση ακόμη από το ΥΠΕΝ για νέο «κύκλο» υποβολής

Με μικρή συμμετοχή παραγωγών -στο εξαιρετικά ωστόσο περιορισμένο επιτρεπόμενο χρονικό «παράθυρο»- ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων κατόχων «μικρών» φωτοβολταϊκών, για την προσθήκη μπαταρίας «πίσω από τον μετρητή». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ ήταν λίγες, χωρίς όμως να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ενδιαφέρον της αγοράς – αφού η σχετική πλατφόρμα έμεινε ανοικτή για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.
Σε αυτή τη φάση, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των σχετικών στοιχείων, ώστε να αξιολογήσει κατά πόσο θα υπάρξει ένας νέος «κύκλος» υποβολής, ειδικά για έργα στο ΕΔΔΗΕ. Προς ώρας, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Αν πάντως προκριθεί η λύση ενός νέου «κύκλου», για να ενεργοποιηθεί αυτός θα πρέπει να υπάρξει τροπολογία από το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω τεχνικού προβλήματος, η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ καθυστέρησε να ενεργοποιηθεί. Ως συνέπεια, η έναρξη κατάθεσης αιτημάτων ανακοινώθηκε από τον Διαχειριστή στις 22 Απριλίου, με την προθεσμία υποβολής να ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου, όπως προέβλεπε η αντίστοιχη νομοθετική διάταξη του ΥΠΕΝ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμήσεις από την αγορά συνέκλιναν ότι στην περίπτωση των «μικρών» φωτοβολταϊκών, το ενδιαφέρον παραγωγών ήταν πιο «ζεστό» από ό,τι για τα μεγαλύτερα έργα που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς. Ωστόσο, ο περιορισμένος χρόνος για την υποβολή των αιτήσεων καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την ετυμηγορία για το κατά πόσο αυτές οι εκτιμήσεις διαψεύσθηκαν τελικά ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση, με τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται έως αυτή τη στιγμή, η προοπτική προσθήκης μπαταριών σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά έχει αποκτήσει αισθητή δυναμική μόνο στην περίπτωση clusters φωτοβολταϊκών με κοινό σημείο σύνδεσης. Όπως έχει γράψει το energypress, για την εγκατάσταση μπαταρίας στο κοινό σημείο σύνδεσης, ήδη μέρχι τις αρχές Απριλίου είχαν υποβληθεί αιτήσεις για ένα χαρτοφυλάκιο 1,4 Γιγαβάτ περίπου (είτε εν λειτουργία έργων, είτε με οριστική προσφορά σύνδεσης).
Από αυτά, τα 500 Μεγαβάτ περίπου αφορούν φωτοβολταϊκά τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Από τα υπόλοιπα 900 Μεγαβάτ, τα 250 Μεγαβάτ είναι ώριμα έργα που θα ηλεκτριστούν εντός του έτους.
Στον αντίποδα, οι αιτήσεις για μεμονωμένα φωτοβολταϊκά στο ΕΣΜΗΕ διέγραψαν «χαμηλές πτήσεις». Μέχρι τις αρχές Απριλίου, οι «φάκελοι» που είχαν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ κινούνταν στα επίπεδα μόλις των 10 Μεγαβάτ.