Η υπερθέρμανση του πλανήτη … μικραίνει τα πουλιά

04 05 2018 | 15:39

Η ιδέα ότι η θερμοκρασία επηρεάζει το μέγεθος του σώματος πρωτοδιατυπώθηκε το 1847, όταν ο βιολόγος Carl Bergmann ισχυρίστηκε ότι τα ψυχρά κλίματα οδηγούν στην ανάπτυξη μεγαλύτερων σωμάτων.

Μελετώντας μη μεταναστευτικά πτηνά, ο βιολόγος Simon Griffith ανακάλυψε ότι η έκθεση τους σε θερμό κλίμα έχει μεγαλύτερη επίδραση στο μέγεθος του σώματος τους, από ότι το κρύο, αλλά μόνο όταν τα πουλιά βρίσκονται ακόμα σε στάδιο ωρίμανσης.

Η ανάπτυξη των πτηνών κατά τη διάρκεια ενός καυτού καλοκαιριού τα κάνει μικρότερα, από ό, τι θα γινόντουσαν υπό άλλες κλιματικές συνθήκες.

Η ομάδα του Griffith έχει προς το παρόν μελετήσει μόνο σπουργίτια σπιτιών και σπίνους ζέβρας (house sparrows and zebra finches), αλλά βάσιμα υποπτεύεται ότι και άλλα είδη πτηνών επηρεάζονται εξ ίσου.

 

ποθλ

Το φαινόμενο μπορεί να είναι μια προσαρμοστική αντίδραση που επιτρέπει στα ζώα να διαχειριστούν το μεταβαλλόμενο κλίμα, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνα που δεν μπορούν να αλλάξουν το μέγεθός τους, θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτα.

Το περασμένο καλοκαίρι, καναδοί ερευνητές ανέφεραν ότι κατέγραψαν ψάρια που έτειναν να γίνονται όλο και μικρότερα - μερικά έως και 30%.

Η έρευνα αυτή προσθέτει αποδείξεις ότι είδη ζώων και φυτών υφίστανται αλλαγές, ως αντίδραση στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, όπως είναι οι αλλαγές στην αναπαραγωγική διαδικασία και στην μετανάστευση.

Ο Griffith συμπλήρωσε: «Η ικανότητα των διαφορετικών ειδών να ανταποκριθούν θα είναι το κλειδί που θα καθορίσει τον βαθμό επιτυχίας προσαρμογής τους [στην ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής]».ΠΗΓΗ Washington Post


21 Απριλίου 2018