Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Καφηρέα: Ανάθεση μέσα στο 2019 για νέο χωροταξικό των ΑΠΕ και εν τω μεταξύ βελτιώσεις στο υπάρχον.

17 10 2019 | 08:46

Σε νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την εκπόνησή του να ανατίθεται έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της συστοιχίας αιολικών πάρκων της Enel Green Power Hellas, θυγατρικής της ιταλικής Enel, στον Καφηρέα της Εύβοιας.

Επιπρόσθετα, δήλωσε πως στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκπόνηση του νέου χωροταξικού, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο υπάρχον χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Σημείωσε ως κυβερνητική προτεραιότητα την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα υβριδικά συστήματα και στην αποθήκευση ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επίσης μήνυμα, ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και ότι η ανάπτυξη της οικονομίας περνά μέσα από την «πράσινη ατζέντα», που διακατέχει τα πάντα, από τον τουρισμό και τον πολιτισμό, έως τον αγροτικό τομέα και την ενέργεια. 

«Ο επενδυτικός χειμώνας δίνει την θέση του στην επενδυτική άνοιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Επανέλαβε δε, πως στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

«Πριν από μερικές ημέρες θεμελίωσα την μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στην Βοιωτία, σήμερα έκανα τα εγκαίνια των αιολικών πάρκων της Enel, όλα αυτά αποτελούν δείγματα ότι οι επενδυτές μας εμπιστεύονται», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρα τόσο στην πράσινη, όσο και στην γαλάζια ανάπτυξη, αλλά και να αρθούν τα αντικίνητρα.

«Δεν μπορεί -είπε ο Πρωθυπουργός- οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν τη γνώμη τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τάιμινγκ φυσικά για όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την απόφαση απολγνιτοποιήση της χώρας για την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή μνεία, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας ότι η μετάβαση στη νέα εποχή θα προχωρήσει με ειδικό σχέδιο από τη ΔΕΗ προκειμένου οι περιοχές να γίνουν πόλοι προσέλκυσης επενδύσεων, πρότυπα απεξάρτησης από τον λιγνίτη και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Τέλος, επεσήμανε ότι το αιολικό πάρκο της Enel είναι συμβατό με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος, ενώ έκανε σαφές ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών στις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι το αιολικό του Καφηρέα ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια.

Σε ότι αφορά το έργο, υπενθύμισε ότι το 3% των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής ενώ ήδη οι μισοί από τους 1200 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε αυτό προέρχονταν από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειωτέον ότι η επένδυση της Enel Green Power, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην κάλυψη με ρεύμα 130.000 νοικοκυριών, και μεταφράζεται σε 500.000 λιγότερους τόνους CO2. Το έργο αφορά ένα σύμπλεγμα 7 αιολικών πάρκων, ισχύος 154 μεγαβάτ, που ισούται με το 4,5% της συνολικής ισχύος όλων των πάρκων στην Ελλάδα. Πέραν της επένδυσης, η Enel αναδάσωσε 350 στρέμματα, και φύτεψε άλλα 650 στρέμματα, ενώ το 3% των ετησίων εσόδων της επένδυσης  θα επιστρέφεται στην κοινωνία. Εκτιμάται ότι ο Δήμος Καρύστου θα έχει έσοδα 11 εκατ. ευρώ, και 2,5 εκατ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο.

8

 

6

 

 

 

15 Οκτωβρίου 2019

energypress