Κομισιόν για ΑΠΕ : Ανησυχία για τον ΕΛΑΠΕ - Κρίσιμο το νέο Χωροταξικό και η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών.

21 11 2019 | 12:19

Την ανησυχία της για την βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), εκφράζει στην έκθεσή της για την 4η αξιολόγηση, η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι αυτός θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από τη μείωση του ETMEAΡ, το οποίο και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των πράσινων παραγωγών, χωρίς να υπάρχει άλλο υποκατάστατο.

Ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα ότι καθοριστικές για τις από εδώ και πέρα "πράσινες" επενδύσεις, θα είναι η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, και η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου.

Σημειωτέον ότι προ μερικών εβδομάδων, το ΥΠΕΝ, προχώρησε σε παράταση της χρονικής διάρκειας του έργου «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» για διάστημα τριών μηνών, ήτοι μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου του 2020.

Στην έκθεσή της πάντως η Κομισιόν, χαρακτηρίζει τις πράσινες επενδύσεις ως πολύ σημαντικές για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας, σχολιάζοντας ότι καταλαμβάνουν μερίδιο 25%-30% του μείγματος μηνιαίας παραγωγής της χώρας, ποσοστό κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με ορισμένα κράτη-μέλη να εμφανίζουν αρκετά μεγαλύτερη διείσδυση και άλλα μικρότερη.

Σήμερα στην Ελλάδα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αγγίζει τα 17 GW, εκ των οποίων περίπου 3 GW προέρχονται από αιολικά, και 2,5 GW από φωτοβολταϊκά – μικρά και μεγάλα. Παραθέτει μάλιστα η έκθεση στοιχεία της δημοπρασίας του Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι δημοπρατήθηκαν 143 MW φωτοβολταϊκών προς 62,77 ευρώ/ MWh και 187 MW αιολικών σταθμών, προς 67,31 ευρώ/ MWh.

Επισημαίνει επίσης η έκθεση ότι οι "πράσινες" επενδύσεις βλάπτονται από ζητήματα, όπως η επιβολή χρεώσεων, το λεγόμενο τέλος διακράτησης, για τη διατήρηση των αδειών παραγωγής, όταν για τις καθυστερήσεις υλοποίησης ενός project, δεν είναι υπαίτιος ο επενδυτής.

Στο θέμα πάντως του ΕΛΑΠΕ, είχε πάρει προχθές θέση από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γ. Θωμάς, διαβεβαιώνοντας πως στο τέλος του 2019 δεν θα υπάρχει έλλειμμα, αντίθετα θα διατηρηθεί και το "μαξιλάρι" των 70 εκατ. ευρώ. Όσο για το 2020 επισήμανε ότι αναμένονται επιπλέον έσοδα από τη μέση τάση και τους ρύπους. 

“Εκτιμούμε ότι μόλις οριστικοποιηθούν αυτοί οι αριθμοί όχι μόνο δεν θα έχουμε έλλειμμα, αλλά θα παρουσιάσουμε και πλεόνασμα 50 εκατ. πέραν των 70 εκατ. που προβλέπονται ως μαξιλαράκι. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των σταθμών ΑΠΕ”, είχε τονίσει ο υφυπουργός ΠΕΝ.

 

 

 

21 Νοεμβρίου 2019

energypress