ΣΠΕΦ: Να υιοθετηθεί και πάλι μια Χρέωση Προμηθευτή 9 ευρώ/MWh, για να καλυφθεί το έλλειμα που δημιουργείται στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.

Η κρίση δημιουργεί μεν ένα έλλειμμα 423 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στον ΕΛΑΠΕ, ωστόσο παράγει ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα, περί το 1 δις. ευρώ, στην Προμήθεια. Συνεπώς η ορθή λύση είναι να καταβάλλονται απευθείας από την Προμήθεια στον ΕΛΑΠΕ ως Χρέωση Προμηθευτή, αυτά τα 423 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασης, συνοδευόμενης από σχετική ανάλυση, που υπέβαλε ο ΣΠΕΦ κατά τις απανωτές τηλεδιασκέψεις και διαβουλεύσεις που είχαν η ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ τις προηγούμενες ημέρες με τους φορείς των ΑΠΕ σχετικά με τις εξελίξεις στα οικονομικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ΕΛΑΠΕ σε συνέχεια της κρίσης του κορωνοϊού. 

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δικαιωμάτων ρύπων (και φυσιολογικά και του φυσικού αερίου που ακολουθεί με κάποια χρονοκαθυστέρηση το πετρέλαιο) και με δεδομένο ότι το ρεύμα στη χώρα μας κατά 70% προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και εισαγωγές, φθηναίνει συνολικά το κόστος του.

Αυτό αποτυπώνεται εδώ και δύο περίπου εβδομάδες στην Οριακή Τιμή Συστήματος η οποία από τα επίπεδα του 2019 έχει μειωθεί κατά 33%.  Έτσι τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές, εφόσον βεβαίως εισπράττονται, λογιστικά επαρκούν για την ηλεκτροπαραγωγή. 

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του ΣΠΕΦ, ο ΕΛΑΠΕ τρέχει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού με παραγωγή ελλείμματος 423 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση λόγω της πτώσης της ΟΤΣ και των δικαωμάτων ρύπων, ωστόσο λόγω της  ίδιας ακριβώς κρίσης η Προμήθεια τρέχει με επιπλέον πλεόνασμα 1 δισεκ. ευρώ. 

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΣΠΕΦ, «απαιτείται λόγω της κρίσης πρόσθετο ΕΤΜΕΑΡ περίπου 9 ευρώ/MWh για να ισοσκελιστεί ο ΕΛΑΠΕ, την ίδια στιγμή που παράγεται πρόσθετη κερδοφορία στην Προμήθεια ύψους περίπου 19 ευρώ/ MWh». 

Έτσι η πρόταση του Συνδέσμου είναι τα 9 αυτά ευρώ/MWh να καταβάλλονται απευθείας από την Προμήθεια στον ΕΛΑΠΕ ως Χρέωση Προμηθευτή στα πλαίσια διάταξης νόμου που είχε ψηφιστεί από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής το 2016 περιλαμβανομένης και της τότε αντιπολίτευσης και εν προκειμένω του ν. 4414. 

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο ΣΠΕΦ από αυτά τα 9 ευρώ/MWh που αναζητούνται για τον ΕΛΑΠΕ, τα 4 ευρώ/MWh τα εισέφερε ο λογαριασμός για τη διάσωση της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019 μέσω της ετήσιας μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 200 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνδέσμου, με την λύση αυτή, «αφενός μεν δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, ταυτόχρονα, δε, θα παραμείνει στους Προμηθευτές και έξτρα πλεόνασμα 10 ευρώ/MWh ώστε να αντιμετωπίσουν την όποια ανεισπραξιμότητα λογαριασμών λόγω της κρίσης σε συνδυασμό και με την εγγυοδοσία που ετοιμάζει υπέρ τους το Υπουργείο για κεφάλαια κίνησης». 

Δείτε παρακάτω στα συνοδευτικά αρχεία την επιστολή με την τεχνική έκθεση και τις προτάσεις που απέστειλε ο ΣΠΕΦ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

 

 

 

27 Μαρτίου 2020

energypress

Συνοδευτικα Αρχεια