Ρεκόρ ρύπανσης από μικροπλαστικά στην Αρκτική

07 06 2018 | 15:14

Μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού παγιδεύονται στον πάγο της Αρκτικής σε αριθμούς ρεκόρ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν μάλιστα να ανιχνεύσουν από πού προήλθαν αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού - τα δίχτυα αλιείας, τα τσιγάρα και το βουνό απορριμμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Nature Communications, εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Alfred Wegener (AWI), και του κέντρου Helmholtz της Γερμανίας, τα παγιδευμένα πλαστικά στην παγωμένη θάλασσα της Αρκτικής είναι δύο με τρεις φορές περισσότερα από ό, τι έχει καταγραφεί στο παρελθόν.

Υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων πολυαιθυλενίου - που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες - βρέθηκαν στα νερά της λεκάνης του Καναδά στον Αρκτικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης: "Υποθέτουμε ότι αυτά τα θραύσματα αποτελουν υπολείμματα του αποκαλούμενου «Great Pacific Garbage Patch» και ωθούνται κατά μήκος του Bering Strait στον Αρκτικό Ωκεανό από την είσοδο του Ειρηνικού."

Από την άλλη, στις ρηχές θάλασσες της Αρκτικής στη Σιβηρία, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα πλαστικά συνδέονται κυρίως με χρώματα και νάιλον. Οι βιομηχανίες  των θαλάσσιων μεταφορών και της αλιείας αφήνουν το σημάδι τους στην Αρκτική μέσω υπολειμμάτων από την βαφή επικάλυψης των πλοίων και τα νάιλον αλιευτικά δίχτυα.

Η ομάδα συνειδητοποίησε πως το μέγεθος των μικροπλαστικών είναι που τα κάνει τόσο επικίνδυνα, καθώς μπορούν εύκολα να καταναλωθούν από όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, ενώ δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει τις  βλάβες που μπορεί να προκληθούν από αυτό.

Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, τα πλαστικά απορρίμματα μπορούν να παγιδευτούν από 2 έως 11 χρόνια στους πάγους της Αρκτικής. Ακόμη, δεν είναι σαφές εάν τα πλαστικά παραμείνουν στην Αρκτική ή  αν τελικά επιστρέψουν στο νότο. Μερικά πλαστικά είναι γνωστό ότι κατεισδύουν σε μεγαλύτερα βάθη, καθώς σχηματίζουν βαρύτερες μάζες, ενωμένα μαζί με άλγη.

 

24 Απριλίου 2018

Της Kyla Mandel

Πηγή: Think Progress

#ARCTIC#CLIMATE#PLASTIC#POLLUTION#SCIENCE