Ζερβός: Γιατί η πολιτική για τις ΑΠΕ δεν μπορεί να μένει μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή - Ηχηρό καμπανάκι από τα στοιχεία της έκθεσης REN21

Οι ανανεώσιμες πηγές αναπτύσσονται όχι όμως αρκετά γρήγορα - ώστε να καλύψουν το κενό που υπάρχει - είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που ανέδειξε στη συνέντευξή του στο energypress, ο καθηγητής και πρόεδρος του REN21, Αρθούρος Ζερβός, παρουσιάζοντας την έκθεση Renewables 2020 Global Status Report (GSR) του REN21.

Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της έκθεσης, ανέφερε ο ίδιος, οι προβολείς «πέφτουν» στην ηλεκτροπαραγωγή, όμως ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι να στραφούν και σε άλλους τομείς όπως είναι η θέρμανση, η ψύξη και οι μεταφορές, μιας και οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της καταναλισκόμενης ενέργειας. Αν, δε, κοιτάξουμε την μεγάλη «εικόνα» του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος, τότε βλέπουμε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας το 2018.

Επιπρόσθετα, η μεταβολή του εν λόγω μεριδίου από το 2013 στο 2018 ήταν μόλις 1,4%, δηλαδή από 9.6% σε 11%. Τα ορυκτά καύσιμα διατηρούν μερίδιο της τάξης του 79.9% και ακολουθούν η "παραδοσιακή" βιομάζα με 6.9% και η πυρηνική ενέργεια με 2.2%, μερίδια επί της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Ζερβός, είναι ακριβώς η «ασθενική» ανάπτυξη των επενδύσεων στη πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. «Από το 2018 μέχρι 2019, σε διάστημα ενός έτους, είχαμε μόλις 1% αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, φτάνοντας τα 282 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Στόχος θα πρέπει να είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ και όχι να την επιβραδύνουμε» και επομένως να διαμορφωθούν και να στηριχθούν πολιτικές που βοηθούν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ως προς αυτό, ο καθηγητής παρουσίασε την παρακάτω διαφάνεια όπου αναδεικνύεται το «χάσμα» πολιτικής και μέτρων που χωρίζει την ηλεκτροπαραγωγή σε σχέση με τις μεταφορές και την θέρμανση-ψύξη. Με 143 χώρες, παγκοσμίως, να εφαρμόζουν μέτρα απανθρακοποίησης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, τα αντίστοιχα νούμερα σε μεταφορές και θέρμανση-ψύξη είναι 70 και 23

«Εάν δεν επεκταθούν οι ΑΠΕ σε θέρμανση και ψύξη δεν θα καλύψουμε ποτέ τους στόχους του Παρισιού. Ίσως στην επόμενη εκατονταετία, όχι όμως στους χρόνους στους οποίους μιλάμε, δηλαδή, 2030 και 2050», δήλωσε κατηγορηματικά ο κύριος Ζερβός.

Μια ακόμη σημαντική πλευρά που θα πρέπει να απασχολήσει σε επίπεδο φορέων χάραξης πολιτικής, αλλά και συνολικότερα, είναι η ολιστική προσέγγιση της απανθρακοποίησης προς αποφυγήν παγίδων και παρεκκλίσεων από τους στόχους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ηλεκτροκίνηση, όπου κινδυνεύει το όλο εγχείρημα να μείνει μετέωρο αν σε αυτό δεν συνδεθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο η προέλευση (παραγωγή) της χρησιμοποιούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι δηλαδή από ΑΠΕ. Ωστόσο, όπως είπε ο κύριος Ζερβός, μονάχα η Αυστρία κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, όταν, ταυτόχρονα, η ηλεκτροκίνηση κυριαρχεί στην ενεργειακή ατζέντα των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ και όχι μόνο.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της συνέντευξης

Δείτε στα συνοδευτικά αρχεία την παρουσίαση του κυρίου Αρθούρου Ζερβού

 

Συνοδευτικα Αρχεια