Χαντάβας: Απαραίτητο να υπάρξουν ρυθμιστικά πλαίσια για repowering, ευελιξία, αποθήκευση και εγγυήσεις προέλευσης.

02 10 2020 | 11:27

Προτάσεις για βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τις ΑΠΕ ανέλυσε σήμερα σε συνέδριο της ΗΑΕΕ ο Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής της Enel Green Power για την Ευρώπη.

Ο ίδιος στάθηκε αρχικά στο γεγονός ότι η Enel έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού παγκοσμίως με 70 εκατ. καταναλωτές και 3 γιγαβάτ ετήσιες εγκατατάσεις. Όπως τόνισε, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1 δις. ευρώ επενδύσεων στην Ελλάδα από το 2008 μέχρι σήμερα με 25 αιολικά, 28 φωτοβολταϊκά και 5 μικρά υδροηλεκτρικά και συνολική ισχύ 475 μεγαβάτ.

Σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, ο κ. Χαντάβας τόνισε ότι οι διαγωνισμοί ήταν επιτυχημένοι μέχρι τώρα και πρέπει να συνεχιστούν και να βελτιωθούν. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε θετική την απλοποίηση της αδειοδότησης και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το repowering με ένα κατάλληλο πλαίσιο που θα το στηρίζει. Ένα ακόμη στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι χρειάζεται ευελιξία με πλαίσιο που θα καλύπτει την αποθήκευση.

Τέλος, ο κ. Χαντάβας ανέφερε ότι το target model θα ξεκλειδώσει τα εταιρικά διμερή συμβόλαια και ότι είναι απαραίτητο ένα πλαίσιο για τις εγγυήσεις προέλευσης. 

 

 

1 October 2020

energypress