Προτάσεις ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ για έσοδα 320 εκ. στον ΕΛΑΠΕ - Πρώτη συνάντηση με Χατζηδάκη – Οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ.

23 10 2020 | 09:33

Τους όρους τους για την εκκίνηση του διαλόγου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ έβαλαν στο «τραπέζι» για πρώτη φορά χθες εκπρόσωποι της αγοράς των ΑΠΕ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο κατόπιν πρωτοβουλίας των ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ, με τους εκπροσώπους τους να συνοδεύονται και από στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών – μελών των δύο συνδέσμων. Για την ακρίβεια στη σύσκεψη συμμετείχαν, πέραν του προέδρου του ΕΣΗΑΠΕ  Γ. Περιστέρη, και του προέδρου και διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκου και Π. Παπασταματίου, εκπρόσωποι των εταιρειών Enel, Iberdrola και EDF.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συζήτηση για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου να κλείσει η «μαύρη» τρύπα των 284 εκ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού, αφού είχε διαμορφωθεί επί σειρά εβδομάδων ένα ψυχρό κλίμα. Κάποιες από τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ θεωρήθηκε ότι ήταν σε βάρος των ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ και οι έμμεσες αναφορές του για τη λήψη έκτακτων μέτρων στα πρότυπα του new deal της περιόδου 2013-2014 έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των φορέων της αγοράς αλλά και επενδυτική ανασφάλεια σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση αποζητά την «πράσινη» ανάπτυξη.

Τις πραγματικές προθέσεις του κ. Χατζηδάκη, επιδίωξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μάθουν οι επενδυτές απευθείας από τον ίδιο τον υπουργό. Σημείωσαν επίσης την ανάγκη της διενέργειας ενός ειλικρινούς και όχι προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις. Ο υπουργός από την πλευρά του φέρεται να διαβεβαίωσε πως δεν έχει λάβει καμία απόφαση και δεν θα αιφνιδιάσει την αγορά, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα τα ακριβή μεγέθη του προβλήματος. Κατέστησε όμως και πάλι σαφές ότι πρόθεσή του είναι, αφενός μεν να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, αφετέρου δε να μην θιγεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε στο να δώσει πρόσβαση στους φορείς στις μελέτες που ετοιμάζουν ΡΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ, στη συζήτηση μαζί τους επί του περιεχομένου τους και στο κλείσιμο της υπόθεσης το συντομότερο δυνατόν.

Από τη μεριά τους οι επενδυτές των ΑΠΕ κάλεσαν τον υπουργό ΠΕΝ να συμφωνήσει πως το έλλειμμα προκλήθηκε από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: Την περυσινή απόφαση του κ. Χατζηδάκη να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ και τη μείωση της ΟΤΣ εξαιτίας της πανδημίας.

Έγειραν ακόμη θέμα αξιοπιστίας της πολιτείας απέναντι στις δεσμεύσεις που έδωσε το 2014 με το new deal, πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί η λήψη τέτοιων μέτρων. Θύμισαν την αναστάτωση που είχε προκληθεί στην αγορά, με τους επενδυτές να αποχωρούν από την ελληνική αγορά πουλώντας τα έργα τους και την παραμονή ελάχιστων που συνέχιζαν να τοποθετούν τα κεφάλαια τους.

Οι δύο πλευρές φέρονται επίσης να συμφωνούν στην ανάγκη κάλυψης ενός μέρους του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ΕΣΗΑΠΕ εκτιμά πως οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι της τάξης των 100 εκ. ευρώ.

Ο ίδιος σύνδεσμος προέτρεψε τον υπουργό για την αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τα δικαιώματα των ρύπων. Συγκεκριμένα το 85% να πηγαίνει στον ΕΛΑΠΕ έναντι 65%. Εκτιμάται ότι το ποσό θα ανέβει στα 100 εκ. ευρώ.

Άλλο ένα μέτρο που προτείνει ο ΕΣΗΑΠΕ είναι η διατήρηση της αντισταθμιστικής χρέωσης ΜΜΚΘΣΣ (που πληρώνουν οι προμηθευτές) και μετά την εφαρμογή του target model προκειμένου να αντληθούν 120 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα «πακέτο» 320 εκ. ευρώ, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τον ΕΛΑΠΕ.

 

 

23 Οκτωβρίου 2020

energypress