Καπέλλος: Πλήττεται η εμπιστοσύνη με τα όσα συμβαίνουν στον ΕΛΑΠΕ - Χρειάζεται έλεγχος στα μικρομεσαία έργα.

14 11 2020 | 07:57

Σε πέντε βασικά σημεία ενδιαφέροντος σχετικά με τα έργα ΑΠΕ και το ρυθμιστικό πλαίσιο στάθηκε ο Σωτήρης Καπέλλος, πρόεδρος του ΣΕΦ, κατά την ομιλία του σήμερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum.

Ο ίδιος αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της γραφειοκρατίας, λέγοντας ότι μπορεί οι νόμοι να αλλάζουν, αλλά η δημόσια διοίκηση δεν ακολουθεί τις απλοποιήσεις για διάφορους λόγους. Για το λόγο αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις για το θέμα των τοπικών υπηρεσιών στις αδειοδοτήσεις.

Στην περίπτωση του ζητήματος στον ΕΛΑΠ, ο κ. Καπέλλος τόνισε ότι η εμπιστοσύνη πλήττεται για τους επενδυτές με τα όσα συμβαίνουν.

Ο ίδιος θεωρεί επίσης ότι τα έργα που αδειοδοτούνται θα πρέπει να μπουν στην αγορά και ο σύνδεσμος είναι υπέρ των διμερών συμβάσεων ή της απευθείας εισόδου στο ΕΧΕ. Εντούτοις, θεωρεί απαραίτητο για 2-3 χρόνια να παραμείνει το υφιστάμενο σύστημα των διαγωνισμών.

Παράλληλα, ο ΣΕΦ υποστηρίζει ότι "τα μικρομεσαία έργα, τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά δεν έχουν όριο, άρα μπαίνουν με ταχείς ρυθμούς ανεξέλεγκτα στο σύστημα και επιβαρύνουν τον ΕΛΑΠΕ τον οποίο θέλουμε να σώσουμε". Πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην ισχύ τους, όπως υπογράμμισε.

Τέλος, στο θέμα της αποθήκευσης ανέφερε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί με τρόπο που να μπορούν τα έργα να έχουν αποθήκευση προ του μετρητή και να ελέγχουν το πότε θα δίνουν την ενέργεια στο σύστημα.

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress