Δούκας: Ανθεκτική η αγορά PPAs στην Ευρώπη - Σημαντική δυναμική ανάπτυξης στην Ελλάδα - Τι συμβαίνει με τις τιμές.

Ισχυρά στοιχεία ανθεκτικότητας και συνάμα τάσεις ανάπτυξης φαίνεται να δείχνει η αγορά διμερών συμβάσεων πράσινης ενέργειας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη, όπως υπογράμμισε, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χάρης Δούκας, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο renewable & storage forum του energypress.

Ξεχωρίζει στην παρέμβαση του καθηγητή, η επισήμανση για την ελληνική αγορά ενέργειας, όπου εμφανίζεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, πράγμα που μπορεί να εκφραστεί και στην κατεύθυνση σύναψης διμερών συμβολαίων και επομένως ανάδειξης και εδραίωσης μιας νέας αγοράς στο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η αγορά PPAs επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά την πανδημία του κορωνοιού με το μερίδιο των συμβάσεων αυτών να κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα με τάση περαιτέρω ανάπτυξης. Σε όρους ισχύος, βρισκόμαστε πάνω από το 2018, ενώ, ταυτόχρονα, η αγορά κινείται σε ρότα κάλυψης των επίπεδων του 2019. Όπως ανέφερε ο κύριος Δούκας, η βασική πηγή ενέργειας για την σύναψη διμερών συμβολαίων είναι τα φωτοβολταϊκά και ακολουθούν τα αιολικά.

η
Από την παρουσίαση του Χάρη Δούκα

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η αγορά διακρίνεται από μια σταθερή και συνεχιζόμενη αύξηση, με νέες χώρες να «ανοίγουν» τις πόρτες τους στις διμερείς συμβάσεις ολοένα και περισσότερο, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Αναλυτικότερα, οι βόρειες χώρες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο επίπεδο ωριμότητας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται σημαντικά βήματα διεύρυνσης της αγοράς.

η
Από την παρουσίαση του Χάρη Δούκα

 

φ
Από την παρουσίαση του Χάρη Δούκα

Σε επίπεδο εταιρειών, ως πρωτοπόροι ξεχωρίζουν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (Google, Amazon, Apple), με σημαντικό μερίδιο να διαμοιράζεται και σε όλους τους κλάδους, όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κύριος Δούκας.

Αναφορικά με τις τιμές, υπογραμμίστηκε ότι παρά την μεγάλη βύθιση που γνώρισαν ελέω του πρώτου lockdown, επιδεικνύουν σημάδια σταθερότητας σήμερα, χωρίς ωστόσο, να καθίσταται δυνατόν να γίνουν προβλέψεις με απόλυτη ακρίβεια, δεδομένου ότι ήδη διανύουμε ένα δεύτερο lockdown. Οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική διακύμανση, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία.

Οι υψηλότερες τιμές είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό που έχει αξία να σημειώσουμε είναι ότι υπάρχει μια σημαντική διακύμανση.

φ
Από την παρουσίαση του Χάρη Δούκα

 

φ
Από την παρουσίαση του Χάρη Δούκα

 

 

 

13 Νοεμβρίου 2020

energypress