Ασφυξία στην αγορά των φωτοβολταϊκών πάνελ – Ακριβές τιμές και αναβολή παραδόσεων για τις αρχές του επόμενου χρόνου

Οι δυσκολίες στη μεταφορά από την Κίνα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των πρώτων υλών, κρατάνε πολύ ψηλά τις τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ, κυρίως όμως έχουν «στεγνώσει» την αγορά από προϊόντα.

Σύμφωνα με τους δείκτες του PVInfoLink οι σημερινές τιμές του πυριτίου έχουν αυξηθεί κατά 300% από τον Ιούλιο 2020.

Τα ναύλα μεταφοράς containers αυξήθηκαν 350% από τον Απρίλιο του 2020, κυμαινόμενα σήμερα στα επίπεδα των 12.000$/container, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα φτάσουν τις 15.000$/container.

Έχει δημιουργηθεί ως εκ τούτου μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τους επενδυτές που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς δεν βρίκουν πάνελ που να παραδίδονται σε λογικό χρόνο, έστω και σε «τσιμπημένες» τιμές.

Όσοι δεν προχώρησαν έγκαιρα σε συμφωνίες αγοράς εξοπλισμού περιμένοντας  καλύτερες τιμές, έχουν βρεθεί τώρα σε μεγάλες δυσκολίες, ιδίως όσοι έχουν κοντινές προθεσμίες για να ηλεκτρίσουν τα πάρκα τους.

Σε ότι αφορά τις τιμές, όπως φαίνεται από τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, δεν προβλέπεται πτώση τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2022. Όσοι ακολούθησαν τους τελευταίους μήνες τη μέθοδο της αναμονής καλύτερων τιμών, βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, να κλείνουν τελικά σε ακόμα υψηλότερες.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η ζήτηση για φωτοβολταϊκά πάνελ θα συνεχίσει να είναι υψηλή, όχι μόνον διότι τα επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι συνεχώς μεγαλύτερα, αλλά κυρίως διότι οι δύο μεγάλες αγορές, της Κίνας και της Ινδίας «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες.

Η πολύ έντονη ζήτηση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου, οδηγεί αναπόφευκτα σε διατήρηση των υψηλών τιμών.

Συνέπεια της αυξημένης ζήτησης είναι να παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στις παραδόσεις που πλέον, σε μεγάλο βαθμό έχουν μεταφερθεί για το πρώτο, ακόμα και το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ακόμα και οι επενδυτές που έχουν κλεισμένα συμβόλαια αγοράς είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ εκείνοι που προσπαθούν τώρα να συμβολαιοποιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κατασκευάσουν τα πάρκα τους, δεν βρίσκουν έγκαιρα παραδόσεις, τουλάχιστον από τους κατασκευαστές πάνελ «πρώτης επιλογής», εκείνους δηλαδή  που δίνουν και τον τόνο της αγοράς.

 

 

 

2 Ιουλίου 2021

energypress