Επιστροφή στον λιγνίτη ζητούν Γερμανοί βιομήχανοι

07 05 2022 | 17:24

Σχετικά με τις ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου στη γερμανική βιομηχανία, η εμπορική και βιομηχανική ένωση VIK καλεί τη χώρα να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να διατηρήσει τα αποθέματα, καθώς και να ενισχύσει τη χρήση άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.

Η εξοικονόμηση της καύσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα βοηθήσει στη διασφάλιση της βιομηχανίας, σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την προμήθεια, εξηγεί.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μειωθεί άμεσα η κατανάλωση φυσικού αερίου, προκειμένου να διατηρηθούν οι όγκοι αποθήκευσης και να επιτευχθεί ο στόχος των υψηλότερων δυνατών επιπέδων πλήρωσης το φθινόπωρο του 2022. Είναι ανησυχητικό ότι δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου δεν υπάρχουν ορατές και συγκεκριμένες προσπάθειες στη Γερμανία για την αύξηση της παραγωγής από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που δεν βασίζονται στο φυσικό αέριο».

Η VIK, ένωση 300 εταιρειών που αντιπροσωπεύουν το 90% της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής, ανακοίνωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στους μακροπρόθεσμους στόχους προστασίας του κλίματος, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να επεκταθεί προσωρινά η χρήση εργοστασίων λιγνίτη στη Γερμανία. Τα εφεδρικά εργοστάσια λιγνίτη θα πρέπει να εμπορεύονται την παραγωγή τους και να μην κλείσουν πριν το 2024, επισημαίνει.

Επίσης, η Ενωση πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην πυρηνική ενέργεια, πριν από τη σταδιακή κατάργηση των τριών εναπομεινάντων αντιδραστήρων στα τέλη του 2022. 

Το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στη Γερμανία κατευθύνεται στη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Επίσης, με φυσικό αέριο θερμαίνονται τα μισά γερμανικά σπίτια. Η εγχώρια παραγωγή παρέχει μόνο το 5% των απαιτούμενων ποσοτήτων.

Οι βιομηχανίες που ανησυχούν περισσότερο από την ανεπάρκεια αερίου περιλαμβάνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά, τα τρόφιμα, τα μέταλλα, το χαρτί, το γυαλί και την κατασκευή μηχανών.

(euro2day)

Επιστροφή στον λιγνίτη ζητούν Γερμανοί βιομήχανοι