Γιατί πάνε 70.000 άνθρωποι στο Ντουμπάι για την COP28;

Ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή ή ευκαιρία για deals και πάρτι στο Ντουμπάι; Πως να δει άραγε κανείς την επερχόμενη διάσκεψη COP28, η οποία θα διεξαχθεί μέσα στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες από κάθε άλλη φορά;

Η εκτίμηση είναι ότι στην COP28 θα προσέλθουν περίπου 70.000 αξιωματούχοι, στελέχη, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, ομιλητές, λομπίστες και ακτιβιστές. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από οποιαδήποτε προηγούμενη κλιματική διάσκεψη.

Τα "φάουλ" στη φετινή διοργάνωση είναι πολλαπλά: 

Είναι λάθος να βάζεις επικεφαλής της διάσκεψης τον διευθύνοντα της κρατικής πετρελαϊκής του Άμπου Ντάμπι.

Είναι λάθος να γίνεται η διάσκεψη σε μέρη με την πλαστή λάμψη που προσφέρουν τα πετρελαιοδόλαρα, όπως το Ντουμπάι. Μια πόλη-μνημείο στη σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων.

Είναι λάθος να ξεπλένονται οι απροκάλυπτα επιζήμιες πολιτικές των παραγωγών υδρογονανθράκων, αντί να μπαίνουν στο στόχαστρο.

Είναι λάθος να προωθούνται δημιουργικές ρητορικές με στόχο να υιοθετηθούν νοθευμένοι στόχοι (βλέπε "unabated" fossil fuels).

Όλα αυτά στέλνουν το λάθος μήνυμα στον απλό κόσμο που έχει φτάσει να βλέπει την COP28 ως "μπίζνα" παρά ως κάτι ουσιαστικό.

Άραγε οι συμμετέχοντες προσβλέπουν περισσότερο σε ένα δημιουργικό διάλογο για το κλίμα ή στην υπογραφή εμπορικών συμβολαίων και τη δικτύωση;

Όταν, όμως, ο ίδιος ο ΟΗΕ ως οικοδεσπότης δίνει το κακό παράδειγμα και μεταφέρει μια εικόνα παραίτησης, τότε τι φταίνε αυτοί;

Στην τελική, και να πιούν και ένα ποτάκι το βράδυ στο Μπουρτζ Αλ Άραμπ μετά την ιδιωτική πτήση που τους έφερε από την άλλη άκρη του πλανήτη, δεν χάλασε ο κόσμος. 

 

 

 

 

 

 

cover photo:en.aswaqpress.com

 

σ