Η απανθρακοποίηση ως μία κοινωνικο-οικολογική διευθέτηση

Τις διαδικασίες ενεργειακής μετάβασης υπό το αναλυτικό πρίσμα των «κοινωνικο-οικολογικών παγιώσεων/διευθετήσεων» προσεγγίζει κριτικά επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης Κοινωνικών Επιστημών. 

Στο άρθρο συζητιούνται επίσης οι εγγενείς αντιφάσεις τους και η αναγκαιότητα εμπλοκής του κόσμου της εργασίας στα υπό διαμόρφωση ενεργειακά τοπία. 

Το σκεπτικό πίσω από τις πολιτικές απανθρακοποίησης και οι επιπτώσεις στην εργασία μελετάται με επιρροές από τη Γεωγραφική Πολιτική Οικονομία και αξιοποιώντας παραδείγματα τριών κεντρικών περιφερειών της ΕΕ.

Η επιχειρούμενη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία προσεγγίζεται κριτικά από τους συγγραφείς, ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας και αύξησης της εργασιακής επισφάλειας. 

Βασικό εύρημα της μελέτης είναι το ότι επιχειρείται μία νέα «κοινωνικο-οικολογική διευθέτηση», που στερείται βασικών προϋποθέσεων μιας «δίκαιης μετάβασης». 

Την επιστημονική δημοσίευση υπογράφουν οι:

-Βασιλική Κρομμύδα, υποψήφια διδάκτορας στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ και διπλωματούχο Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

-Στέλιος Γκιάλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

-Αναστασία Στρατηγέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ.

1