Η δημιουργία βιομηχανίας μηδενικών εκπομπών στην ΕΕ είναι εφικτή αλλά δαπανηρή.

06 05 2019 | 14:12

Η εκμηδένιση των εκπομπών της βαριάς βιομηχανίας έως το 2050 είναι πιθανή, αλλά θα απαιτήσει δαπανηρές νέες παραγωγικές διαδικασίες, και από 25 έως 60% αύξηση στις βραχυπρόθεσμες κεφαλαιουχικές επενδύσεις προκειμένου να φθάσει τα 40-50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών για τις ευρωπαϊκές ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι «εφικτή», αλλά ο χρόνος τελειώνει, με το 2050 να αποτελεί μόλις έναν επενδυτικό κύκλο μακριά, αναφέρει νέα μελέτη της Material Economics.

«Διαφορετικές βιομηχανικές στρατηγικές και οδοί μπορούν να συνδυαστούν για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών», αναφέρει η μελέτη που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ινστιτούτο Wuppertal στη Γερμανία και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Vrije Universiteit Brussels (VUB).

«Πολλές νέες λύσεις αναδύονται, χάρη σε μια πιο κυκλική οικονομία με μεγαλύτερη αποδοτικότητα υλικών και εκτεταμένη ανακύκλωση πλαστικών και χάλυβα, καθώς επίσης καινοτόμες βιομηχανικές διεργασίες, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα», αναφέρει η μελέτη.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

 

 

      6 Μαϊου 2019

δ