Κλιματική αλλαγή: μισό δις ευρώ για τα δάση της Γερμανίας.

10 09 2019 | 07:13

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί προβλήματα στα δάση της Γερμανίας καθώς μεγάλες δασικές εκτάσεις πεθαίνουν. Το υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει τώρα να ξεκλειδώσει εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για να αποτρέψει τη φθορά νέων δασών, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα μπορούσε να «τρέξει» στα γερμανικά δάση κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο έκτακτης βοήθειας για τη διάσωση των δασών.

Αυτό ανακοινώθηκε στις 20 Αυγούστου από την υπουργό Γεωργίας Julia Klöckner της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της δασικής βιομηχανίας, ιδιοκτήτες δασών και ενώσεις προστασίας της φύσης.

«Όποιος περπατάει μέσα από τα δάση της Γερμανίας σήμερα θα δει κάτι δραματικό», δήλωσε η Klöckner.

Από πέρυσι, έχουν πεθάνει 110.000 εκτάρια δάσους, ισοδύναμα με περίπου 150.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτές και οι καταιγίδες πλήττουν τα δάση, στο πλαίσιο των πρώτων καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό είναι ανησυχεί επίσης τους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει μια σύνοδο κορυφής για τα δάση για τις 25 Σεπτεμβρίου και είναι τώρα πρόθυμοι να αναπτύξουν μια δασική στρατηγική. Μέχρι τότε, θα πρέπει επίσης να καθοριστεί πόσο επείγουσα βοήθεια θα διατεθεί από το υπουργείο γεωργίας.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ από το ομοσπονδιακό ταμείο ενέργειας και κλίματος θα χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των δασών που έχουν υποστεί ζημιά από τη θερμότητα, σύμφωνα με την Klöckner.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο έχει υποστηρίξει τη δασική πολιτική με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως να διατίθενται από το 2020 και μετά.

Εξάλλου, περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ θα εισχωρήσουν στην έρευνα και τη βιωσιμότητα, αναφέρει το υπουργείο.

 

 

6 Σεπτεμβρίου 2019

Euractiv