Μελέτη Bruegel: Αυτά κάνουν Γαλλία και Γερμανία για φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία τους

Ενώ στην Ελλάδα η βιομηχανία βρίσκεται σε αναμονή ακόμη και για αυτά που δικαιούται όπως η αντιστάθμιση για το 2023, άλλες χώρες της Ευρώπης, με προεξάρχουσες τη Γαλλία και τη Γερμανία, εφαρμόζουν συγκεκριμένο σχέδιο για την ελάφρυνση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι βιομηχανίες τους.  Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτη που δημοσίευσε το Bruegel, σύμφωνα με την οποία με τις κινήσεις που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών η βιομηχανία εξασφαλίζει ανταγωνιστικά κόστη για τα επόμενα χρόνια. 

Συγκεκριμένα το συμπέρασμα της μελέτης του Bruegel είναι ότι στη Γαλλία οι παρεμβάσεις/αποφάσεις της κυβέρνησης θα εξασφαλίζουν τιμή χονδρεμπορικής 70 ευρώ/MWh για την επόμενη 15ετία και επίσης ότι με το νέο σύστημα δίνεται κίνητρο στην (κρατική) EDF να διαπραγματευτεί μακροχρόνια συμβόλαια με τη βιομηχανία (όπερ σημαίνει ότι η τιμή στα συμβόλαια αυτά θα είναι προφανώς ΚΑΤΩ από 70 ευρώ/MWh.

Στη Γερμανία τα πράγματα είναι μεν πιο περίπλοκα (λόγω εσωτερικής διελκυστίνδας γύρω από τα subsidies κλπ) αλλά παρόλα αυτά η ενεργοβόρος βιομηχανία που ήδη απολαμβάνει διάφορα προνόμια εξαιρέσεων από φόρους, τέλη κλπ. (για να μειώνεται η τελική τιμή) σε αυτό το επίπεδο (στη χειρότερη περίπτωση) θα κερδίσει και άλλα.

Γαλλία 

Τον Νοέμβριο του 2023, η EDF και η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αντικατάστασης του μηχανισμού ARENH για το διάστημα μετά τον τερματισμό του στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Ο μηχανισμός προβλέπει claw-back μέσω της φορολόγησης με 50% όλων των εσόδων από τον στόλο των πυρηνικών όταν η τιμή χονδρικής κινείται άνω των 78 €/MWh και στο 90% όταν η τιμή χονδρικής είναι πάνω από 110 €/MWh. Αυτά τα ποσοστά αποφασίστηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί στους καταναλωτές μια καθαρή μέση τιμή χονδρικής περίπου 70 €/MWh για τα επόμενα 15 χρόνια. Η κυβέρνηση έκρινε ότι η τιμή ήταν επαρκής για την επίτευξη του στόχου της απανθρακοποίησης και της εκβιομηχάνιση της χώρας, περιλαμβανομένης της μείωσης του χρέους της EDF αλλά και της δυνατότητας κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών. Από τη μελέτη καθίσταται σαφές ότι το πρόγραμμα θα καλύπτει όλη την υπάρχουσα πυρηνική παραγωγή, εξαιρώντας τους νέους πυρηνικούς σταθμούς όπως το Flamanville 3 στη βορειοδυτική Γαλλία. Ο τερματισμός του μηχανισμού ARENH θα πρέπει επίσης να δώσει στην EDF την ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτεί και να επεκτείνει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις στο χαρτοφυλάκιό της, στοχεύοντας σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές .

Τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από το νέο καθεστώς θα αναδιανεμηθούν σε όλους τους καταναλωτές, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η ακριβής κατανομή (αλλά με δεδομένη την εστίαση της τρέχουσας κυβέρνησης στην εκβιομηχάνιση, θα περίμενε κανείς ότι η βιομηχανία θα είναι η πρώτη δικαιούχος). Για να είναι συμβατός με το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ, ο μηχανισμός θα πρέπει να αναδιανέμει τα έσοδα δίκαια στους καταναλωτές με βάση την κατανάλωσή τους. Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει κεντρικό ρόλο για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Γαλλίας , η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον προσδιορισμό των ακριβών όγκων παραγωγής και των εσόδων του πυρηνικού στόλου. Η ανακατανομή θα πρέπει επίσης να ανταμείβει την κατανάλωση σε ώρες εκτός αιχμής και ανά εποχή, προκειμένου να ενθαρρύνει τη μετατόπιση φορτίου. Τα ποσά θα αναδιανεμηθούν σε όλους τους τελικούς καταναλωτές με τη μορφή πληρωμής που θα μεταφερθεί μέσω προμηθευτών με την υποχρέωση να τα μεταβιβάσουν.

Γερμανία 

Τον Νοέμβριο του 2023, η κυβέρνηση συμφώνησε καταρχήν σε ένα τροποποιημένο σύστημα. Οι φόροι ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν για όλες τις μεταποιητικές εταιρείες στο ελάχιστο επίπεδο της ΕΕ των 0,05 λεπτών του ευρώ ανά kWh (από 1,54ct/kWh). Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη φορολογικούς συντελεστές στο ελάχιστο επίπεδο. Οι επιχειρήσεις έντασης ενέργειας εξαιρούνταν σε μεγάλο βαθμό από τον φόρο ούτως ή άλλως, επομένως αυτή η κίνηση αναμένεται να ωφελήσει κυρίως τις εταιρείες μη έντασης ενέργειας, οι οποίες πλήρωναν ολόκληρο τον συντελεστή.

Το σχέδιο θα επεκτείνει επίσης τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης για βιομηχανίες έντασης ενέργειας, με βάση την επιστροφή του κόστους που προκύπτει από τους ευρωπαϊκούς φόρους άνθρακα, αλλά δεν θα δοθεί νέα στήριξη σε επιχειρήσεις έντασης ενέργειας. Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει επιδότηση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη σταθεροποίηση του ύψους των τελών δικτύου για όλους τους καταναλωτές.

Ως εκ τούτου, η συμφωνία επικεντρώθηκε στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις εταιρείες και όχι μόνο για τις εταιρείες έντασης ενέργειας. Αυτό υποδηλώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες σχετικά με τη συνολική οικονομική ανάπτυξη με την υποστήριξη συγκεκριμένου αριθμού ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, το εάν και πότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο είναι ασαφές λόγω των περιορισμών που έχει θέσει το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο του Νοεμβρίου 2023 σχετικά με την αυστηρή επιβολή των ορίων δημόσιας χρηματοδότησης. Αυτό μπορεί να απαιτήσει μια νέα συζήτηση για τις σχεδιαζόμενες περικοπές φόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

(Αναδημοσίευση από το capital.gr)

Γ