Πολωνία: Κυριάρχησαν τα φωτοβολταϊκά στους τελευταίους διαγωνισμούς ΑΠΕ

29 06 2021 | 09:01

Περίπου 2.2 GW νέας ηλιακής ισχύος και περίπου 0.3 GW αιολικής ισχύς αναμένεται να κατασκευαστούν στην Πολωνία βάσει της κατάληξης των διαγωνισμών που προηγήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε σχετικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Energy Regulatory Office, URE).

Πιο συγκεκριμένα, μόλις 3 από τους 8 διαγωνισμούς ολοκληρώθηκαν επειδή δεν υπήρξαν αρκετές προσφορές «μπινταρίσματα» σε κατηγορίες όπως υδροηλεκτρικά, βιοενέργεια και έργα γεωθερμίας. Τα φωτοβολταϊκά αποτέλεσαν τον μεγάλο νικητή, ενώ, το ενδιαφέρον για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων εμφανίζεται μειωμένο, γεγονός το οποίο η URE αποδίδει στους κανονισμούς που ισχύουν για την απόσταση. Ο ρυθμιστικός φορέας εκτιμάει πως η συμμετοχή σε μελλοντικούς διαγωνισμούς αιολικών θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην ανάπτυξη των έργων.

Οι οκτώ διαγωνισμοί στόχευσαν να συμβολαιοποιήσουν 68 TWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, όμως, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, η αντίστοιχη ποσότητα έφτασε τις 36.7 TWh έναντι συνολικής αξίας 8.5 δις PLN (1.89 δις ευρώ). Το 2020, η αντίστοιχη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 54.5 TWh.

 

 

 

28 Ιουνίου 2021

energypress