Σήμα επιτάχυνσης για το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού η επιλογή Γιαρέντη στο ΔΑΠΕΕΠ

10 08 2019 | 07:43

Ο Γιάννης Γιαρέντης στέλεχος της ενεργειακής αγοράς με πολυετή παρουσία σε επιτελικές θέσεις μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο ενέργειας. Η επιλογή του ΥΠΕΝ για τη νέα ηγεσία του ΔΑΠΕΕΠ σηματοδοτεί την απόφαση για αναβάθμιση του ρόλου του διαχειριστή, ο οποίος στο πλαίσιο του target model θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. 

Συγκεκριμένα ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης) διαχειρίζεται τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις εγκαταστάσεις Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος (Σύστημα Μεταφοράς και Δίκτυο Διανομής Ηπειρωτικής Χώρας και Διασυνδεδεμένων Νήσων) καθώς και τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Επί της ουσίας ο Διαχειριστής των ΑΠΕ θα επωμιστεί στο πλαίσιο του target model την επιτυχή και αποδοτική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, με στόχο αφενός να ενισχυθεί η διείσδυση της πράσινης ενέργειας, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων και να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας και αφετέρου να διασφαλιστεί η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των ΑΠΕ προς όφελος του συστήματος και των καταναλωτών. 

Με παρουσία σε διευθυντικές και επιτελικές θέσεις, ο Γιάννης Γιαρέντης είναι στέλεχος της ελληνικής ενεργειακής αγοράς με εμπειρία άνω των 30 ετών. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΑΔΜΗΕ, υψηλόβαθμό στέλεχος της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας Πέτρος Πετρόπουλος (επικεφαλής του τομέα Supply Chain & Logistics), της Shell IPC (Global Category Manager, EU Procurement Manager, East Med Contracting & Procurement Manager), της Shell Hellas (διευθυντικές θέσεις στους τομείς Lubricants, marine, Operations) κλπ. 

Στη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας ο Γιάννης Γιαρέντης έχει συμμετάσχει σε σημαντικά ενεργειακά project και επιχειρηματικές συμφωνίες, ωστόσο το όνομά του έχει συνδεθεί με το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στο εθνικό σύστημα μεταφοράς, την περίφημη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Επί της θητείας του ξεπεράστηκαν όλα τα σημαντικά προβλήματα, έκλεισαν με επιτυχία οι συμφωνίες χρηματοδότησης του έργου και ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί, ενώ υλοποιήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του έργου. Επίσης ο ίδιος ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία οικονομικού, νομικού και οργανωτικού ελέγχου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

9 Αυγούστου 2019

ENERGYPRESS