Συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών και επενδυτών για την κατασκευή του τερματικού σταθμού για LNG στη Σλοβακία

10 09 2021 | 08:40

Ακτιβιστές της Greenpeace Slovakia και άλλοι οργανισμοί διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Μπρατισλάβα, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι ο τερματικός σταθμός θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα κάνει την ναυτιλία πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την εταιρία Verejné prístavy -έναν από τους επενδυτές του έργου- το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση του πετρελαίου ως καυσίμου για τα πλοία.

Ο τερματικός σταθμός LNG αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να κατασκευαστεί στο λιμάνι της Μπρατισλάβα, κοντά στο κέντρο της πόλης.

Αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη διαμαρτυρία απέναντι στο έργο. Οι διαμαρτυρίες, μάλιστα, κορυφώθηκαν τον Ιούνιο.

Ο επενδυτής αναμένει να ξεκινήσει τα έργα μέσα στο επόμενο έτος. Ο τερματικός σταθμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026 και να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές αντέδρασαν απέναντι στην πιθανότητα ο τερματικός σταθμός να είναι ενεργός για 20 έως και 40 χρόνια, με το επιχείρημα ότι δεν εξυπηρετεί τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

 

 

7 Σεπτεμβρίου 2021

Euractiv