Οικονομική καταστροφή για τις πετρελαϊκές το 2020 υπό το βάρος της πανδημίας - Πρώτη φορά ζημιές στο έτος για Exxon και BP.

04 02 2021 | 09:12

Η πανδημία επέδρασε με ιδιαίτερα καταστροφικό τρόπο στην περίπτωση του κλάδου του πετρελαίου, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα οικονομικά των μεγάλων πετρελαϊκών αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την FT, η ExxonMobil, μεγαλύτερη παραγωγός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ζημιές πάνω από 20 δις. δολάρια για το 2020, γεγονός που στοιχειοθετεί την πρώτη φορά που έχει ετήσια ζημιά στην ιστορία της. Η είδηση έρχεται μετά την αφαίρεση της μετοχής της από το δείκτη Dow Jones Industrial Average και την πτώση 40% στη μετοχή της.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, Ντάρεν Γουντς, "το περσινό έτος χαρακτηρίστηκε από τις πιο δύσκολες συνθήκες που βίωσε ποτέ η ExxonMobil".

Αντίστοιχα, η ΒΡ επίσης ανακοίνωσε την πρώτη ετήσια ζημιά στην ιστορία της με τα κέρδη δ' τριμήνου να υποχωρούν 96% σε ετήσια βάση.

Η πτώση της ζήτησης και των τιμών επηρέασε και την αμερικανική σχιστολιθική παραγωγή, καθώς πέρυσι παρατηρήθηκαν αρκετές χρεωκοπίες και περικοπές.

Η ConocoPhilips ανακοίνωσε προχθές αποτελέσματα χειρότερα των εκτιμήσεων με ετήσια ζημιά 2,7 δις. έναντι κερδών 7,2 δις. το 2019.

Πέραν της πανδημίας, οι πετρελαϊκές είναι πλέον αντιμέτωπες και με ένα ακόμη βάρος, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μετεξέλιξή τους σε πιο "πράσινους" ενεργειακούς ομίλους, εκ των οποίων ορισμένες βρίσκονται πλέον και εντός της μετοχικής τους σύνθεσης.

Μέχρι στιγμής, η ΒΡ, η Shell και η Total έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για μια στροφή προς τις πράσινες τεχνολογίες, ενώ πιο αργά κινούνται η Exxon και η Chevron.

 

 

4 Φεβρουαρίου 2021

energypress