Ε.Ε: Οδηγεί σε «επανασχεδιασμό» της παγκόσμιας οικονομίας με πράσινα πρότυπα.

23 04 2021 | 08:58

Τα νέα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταξινόμηση των βιώσιμων επενδύσεων θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και την κατεύθυνση των κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο, ανέφεραν οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το νέο σύστημα ταξινόμησης δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια «αναδιάρθρωση της οικονομίας και ανασχεδιασμός του χρηματοπιστωτικού κόσμου», δήλωσε η Mairead McGuinness, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε συνέντευξή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα πρώτο σύνολο κριτηρίων για πράσινες επενδύσεις, που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς επαναφορτιζόμενων μπαταριών, εξοπλισμού ενεργειακής απόδοσης, αυτοκινήτων χαμηλών εκπομπών, αιολικών και ηλιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας να αποκτήσουν μια επίσημη “green label”.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης σημαντική επέκταση των απαιτήσεων για την υποβολή εκθέσεων για το κλίμα, ώστε να καλύψει περίπου 50.000 εταιρείες στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ελπίζει ότι το σύστημα ταξινόμησης για πράσινες επενδύσεις  θα επηρεάσει την παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση της χρηματοδότησης σε έργα που θέτουν τον κόσμο σε καλό δρόμο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, όπως επιτάσσει η Συμφωνία του Παρισιού. Με τη ζήτηση για πράσινες επενδυτικές ευκαιρίες σε επίπεδα ρεκόρ,  οι Βρυξέλλες βλέπουν το σύστημα ταξινόμησης ως κίνητρο για την αλλαγή της οικονομικής δραστηριότητας προς τη βιωσιμότητα.

«Είναι σαφές ότι η ΕΕ προωθεί την πρώτη ταξινόμηση παγκοσμίως, αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη λίστα πράσινων οικονομικών δραστηριοτήτων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντι Ντομπρόβσκις. “Υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί αυτή η ταξινόμηση διεθνώς.» Παράλληλα, υποβάθμισε τον κίνδυνο εξασθένησης του νέου συστήματος της ΕΕ από πιθανή συμπερίληψη ορισμένων έργων φυσικού αερίου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το ακανθώδες ζήτημα των ορυκτών καυσίμων διαίρεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με ορισμένα, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και της Γερμανίας, να αγωνίζονται για τον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου  ως βιώσιμου. Η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των έργων φυσικού αερίου αφού αναλύσει τις πιο οικονομικά αποδοτικές επιλογές για την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Εάν ορισμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου λάβουν πράσινη ετικέτα, θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρά κριτήρια, σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις.

«Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου το να είμαστε πολύ πράσινοι στην πραγματικότητα καθιστά πιο περίπλοκο για ορισμένες χώρες να απομακρυνθούν από τον άνθρακα», είπε. «Θα πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία στον τρόπο χρήσης του φυσικού αερίου ως μεταβατική δραστηριότητα».

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν επίσης κατ ‘αρχήν για τον λεγόμενο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος προβλέπει μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, και μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Το σύμφωνο της ΕΕ θέτει αυστηρότερους κανόνες που θα επηρεάσουν τις βιομηχανίες από τις μεταφορές έως την παραγωγή ενέργειας. Θα ακολουθήσει σχετικό νομοθετικό πακέτο τον Ιούνιο, το οποίο θα έχει στόχο να ενισχύσει τους μηχανισμούς τιμολόγησης των ρύπων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις βιώσιμες μεταφορές, να αυξήσει την παραγωγή από ΑΠΕ και να περιορίσει τις εισαγωγές προϊόντων που οδηγούν στην αποψίλωση των δασών.

Στο εμπόριο ρύπων κτίρια και μεταφορές

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη θα εφαρμόσει το εμπόριο εκπομπών ρύπων στα κτίρια και στις μεταφορές.

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα επεκτείνει το εμπόριο εκπομπών σε νέους τομείς, ως ένα από τα σημεία που θα περιλαμβάνει η δέσμη πολιτικών που αναμένονται τον Ιούνιο και έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να καταστήσουν πιο πράσινο κάθε τομέα της οικονομίας.

«Θα κάνουμε το εμπόριο εκπομπών να λειτουργεί όχι μόνο για την παραγωγή ενέργειας και τη βιομηχανία, αλλά και για τις μεταφορές και για τα κτίρια», τόνισε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή με οικοδεσπότη την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων οι τιμές των ρύπων εκτοξεύθηκαν χθες στα 47 ευρώ τον τόνο. Ένα σημαντικό ερώτημα για τις επιχειρήσεις είναι αν η ΕΕ θα προσθέσει τα κτίρια και τις μεταφορές στην τρέχουσα αγορά άνθρακα της ΕΕ, ή αν θα δημιουργήσει ένα νέο, ξεχωριστό σύστημα.

Η παρέμβαση Σκρέκα με έμφαση στην ενεργειακή εξοικονόμηση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από την πλευρά του κατά τη συμμετοχή του στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, έδωσε έμφαση στις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ο Κ. Σκρέκας παρουσίασε στους ομολόγους του τους στόχους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για την ενεργειακή μετάβαση, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με ορίζοντα το 2030 και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο στην απανθρακοποίηση της οικονομίας θα διαδραματίσουν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων, στα οποία θα διοχετευθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι τα κτίρια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 41% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και ότι τα προγράμματα εξοικονόμησης θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» κινητοποίησε κεφάλαια άνω των 1,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις  δρομολογούμενες παρεμβάσεις για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες και ειδικότερα για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

(newmoney.gr)

 

 

23 Απριλίου 2021

energypress