Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών για περιοχές κοντά σε ποτάμια.

26 09 2018 | 07:18

Οι περισσότερες από τις παλαιότερες πόλεις είναι χτισμένες σε ποτάμια, συχνά στο πάνω μέρος της εκβολής, για ευκολότερη πρόσβαση των πλοίων, σε μια εποχή όπου αυτά αποτελούσαν το μόνο μεταφορικό μέσο μεγάλων αποστάσεων.

Οι κίνδυνοι του να βρεθούν στο ποτάμι και να εκτεθούν σε πλημμύρες ή καταιγίδες παραβλέφθηκαν μπροστά  στα οικονομικά οφέλη της τοποθεσίας.

Εκτός από μερικά μεγάλα λιμάνια, πολλές αρχαίες πόλεις έχουν τώρα όλα τα αγαθά τους να παρέχονται οδικώς και βλέπουν τα ποτάμια κυρίως σαν μια απειλή των υποδομών τους.

Καθώς οι βροχοπτώσεις γίνονται πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πιθανή καταστροφή από τις πλημμύρες αφήνει τους κατοίκους με δύο επιλογές, είτε να απομακρυνθούν από τον ποταμό ή να δημιουργήσουν όλο και μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στις φτωχότερες χώρες όπου οι πλημμύρες έχουν σαρώσει τις πόλεις, οι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί σε υψηλότερα σημεία εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, ώστε να μη βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με μία καταστροφή.

Πλουσιότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, επέλεξαν την ανέγερση τσιμεντένιων τοίχων για να προστατεύσουν τις υποδομές στις πόλεις από τα ποτάμια, σφραγίζοντας τις πλωτές οδούς που ήταν ο αρχικός λόγος για την ύπαρξη και τον πλούτο των πόλεών τους.

 

27 Αυγούστου 2018

Του Paul Brown

Πηγή: Guardian

Περισσότερα:  Weather   Weatherwatch   Flooding   Meteorology   Climate Change   Rivers