Η Πολωνία αναζητά συμμάχους ενάντια στο «Fit for 55»

20 01 2022 | 07:36Aleksandra Krzysztoszek

Η Πολωνία θέλει να οικοδομήσει «ένα συνασπισμό χωρών» εντός της ΕΕ που αντιτίθενται στο πακέτο για το κλίμα «Fit for 55», το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα επηρεάσει σοβαρά τους λιγότερο εύπορους πολίτες της ΕΕ.

«Τώρα χτίζουμε έναν συνασπισμό χωρών που αντιτάχθηκαν σε ορισμένες από τις λύσεις (στο πλαίσιο του Fit for 55) καθώς μεταφέρουν το βάρος του ενεργειακού μετασχηματισμού σε λιγότερο εύπορους ανθρώπους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TVP Info την Τρίτη.

Το κύριο σημείο του νέου πακέτου στο οποίο αντιτίθεται η Πολωνία είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS). Ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro υπέβαλε στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Συνταγματικό Δικαστήριο μια νομική ερώτηση σχετικά με τη συνταγματικότητα των αλλαγών στο σύστημα ETS που υποτίθεται ότι θα εισαγάγει το Fit for 55. «Πιστεύω ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα προκαλέσει ξανά πονόδοντο σε ορισμένους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο Μύλερ. «Η Επιτροπή δεν αναγνωρίζει τέτοιες αποφάσεις. Είχαμε ήδη τέτοιες καταστάσεις, για παράδειγμα με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Κατά την άποψή του, στο πλαίσιο του Fit for 55, οι χώρες της «στην κορυφή» θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές με τέτοιο τρόπο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει τον κλιματικό στόχο της. «Αφήστε τη Γερμανία να μειώσει (τις εκπομπές της) στο μηδέν το 2030», είπε. Ένα άλλο σημείο που προκαλεί τριβές είναι ο στόχος αύξησης του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 1,1 τοις εκατό στον τομέα της θέρμανσης έως το 2030 – ένας στόχος που η Πολωνία λέει ότι είναι πολύ φιλόδοξος. Η χώρα κατάφερε να κερδίσει πλήρη ή μερική υποστήριξη από τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και τη Σουηδία, σύμφωνα με τον ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων Biznes Alert.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Πολωνίας, Jacek Sasin, δήλωσε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο ότι η Πολωνία «θα λάβει όλα τα μέτρα στις Βρυξέλλες και την Πολωνία για να προστατεύσει τους Πολωνούς από τις επιπτώσεις της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την υλοποίηση του πακέτου Fit for 55», είπε.

 

Από Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl and KLELIA AVATAGELOU | Euractiv Greece

1