Στα 12,7 Γιγαβάτ οι μονάδες αποθήκευσης με άδεια παραγωγής - «Πράσινο φως» της ΡΑΕ και σε 47 υβριδικά έργα ΑΠΕ 1,7 Γιγαβάτ

Στα ύψη κινείται το χαρτοφυλάκιο των αδειοδοτημένων από τη ΡΑΕ έργων αποθήκευσης, καθώς υποβάλλονται «βροχή» αιτήσεων για νέα έργα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έτσι, άδεια παραγωγής έως αυτή τη στιγμή έχουν λάβει 134 υποψήφιες επενδύσεις, συνολικής ισχύος 12.677  Μεγαβάτ. 

Από τις επενδύσεις αυτές, τα 120 πρότζεκτ αφορούν μονάδας αμιγούς αποθήκευσης (μπαταρίες), με συνολική ισχύ 9.641 Μεγαβάτ. Επίσης, άδεια παραγωγής έχουν λάβει 14 έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 3.037. 

 

Την ίδια στιγμή, αδειοδοτημένα από τη ΡΑΕ είναι 47 μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες συνδυάζονται με αποθήκευση. Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται σε 1.672 MW. Αθροιστικά, το παραπάνω χαρτοφυλάκιο φτάνει τα 181 έργα, με ισχύ 14351 Μεγαβάτ. 

Η «ωρίμανση» ενός τόσο μεγάλου αριθμού υποψήφιων επενδύσεων γίνεται πριν ακόμη θεσπισθεί το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης. Όπως είναι γνωστό, το καθεστώς αυτό θα ενταχθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου με το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης των νέων έργων ΑΠΕ, καθώς και με το καθεστώς για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. 

Όπως έγραψε το energypress, μιλώντας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΠΕΦ, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το ενεργειακό πολυνομοσχέδιο για τα παραπάνω θέματα εκτιμάται ότι θα μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα μήνα, δηλαδή προς το τέλος Φεβρουαρίου.

Ανάλογη «βροχή» αδειών Παραγωγής (ή Βεβαιώσεων Παραγωγού για τα πιο πρόσφατα έργα) ισχύει και στην περίπτωση των υποψήφιων επενδύσεων στις ΑΠΕ, καθώς το πρώτο αδειοδοτικό βήμα έχουν πραγματοποιήσει 5.542 έργα όλων των τεχνολογιών, συνολικής ισχύος 95.491 Μεγαβάτ. Από τα έργα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά πάρκα, με άδειες για 2.706 σταθμούς, συνολικής ισχύος 58.988 Μεγαβάτ. 

Ακολουθούν τα αιολικά πάρκα, με 1.983 πρότζεκτ συνολικής ισχύος 32.894 Μεγαβάτ, ενώ αισθητά μικρότερες είναι οι άδειες για τις υπόλοιπες «πράσινες» τεχνολογίες. Έτσι, άδεια έχουν λάβει 540 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ισχύος 1.073 Μεγαβάτ, όπως και 166 υβριδικοί σταθμό σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, ισχύος 1.137 Μεγαβάτ. 

Σε 100 ανέρχονται οι μονάδες βιομάζας με άδειες παραγωγής ή Βεβαιώσεις Παραγωγού, οι οποίες αθροίζουν σε ισχύ 462 Μεγαβάτ. Τέλος, το πρώτο αδειοδοτικό βήμα έχουν ολοκληρώσει και 45 ηλιοθερμικές μονάδες, συνολικής ισχύος 223 Μεγαβάτ. 

1