Ρωσία: Μία γρήγορη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα φέρει μεγαλύτερη ακρίβεια

05 02 2022 | 09:29

Mία εσπευσμένη και βιαστική πράσινη ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποίησε κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος, απαντώντας σε πρόσφατη τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα της Ε.Ε. θα μπορούσε να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο ελκυστικές στην Ρωσία. 

Ο Αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Πάβελ Σνίκαρς, ανέφερε ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως σημείωσε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα πρέπει να γίνει σταδιακά. 

 

«Δεν είμαστε έτοιμοι για μία απότομη μεταβλητότητα των τιμών στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, γι΄αυτό θα πρέπει να κινηθούμε πιο σταδιακά στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε. Ορισμένοι προβληματίζονται ότι μία γρήγορη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και αυτό θα μπορούσε να ωθήσει σε άνοδο τις τιμές. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι οι ανανεώσιμες θα προσφέρουν πιο φθηνή ενέργεια. 

Οι ρωσικές εξαγωγές εμπορευμάτων και ενέργειας στην Ευρώπη έχουν βρεθεί τελευταίως στο στόχαστρο, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας εν μέσω των δυσμενών καιρικών και των διενέξεων σε επίπεδο προσφοράς, την ώρα που οι σχέσεις Μόσχας και Δύσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με σημείο αιχμής την Ουκρανία. 

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε πρόσφατα ότι ο προτεινόμενος διασυνοριακός φόρος διοξειδίου του άνθρακα της Ε.Ε. θα ενθαρρύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ρωσία. Η ίδια είπε ότι θα ήταν «ευλογία» μία συνεργασία Ε.Ε. και Ρωσίας στην πράσινη ενέργεια. Η ρωσική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Inter RAO αναμένει ότι οι εξαγωγές της σε ηλεκτρική ενέργεια θα διπλασιαστούν το 2022 σε περισσότερες από 21 δισ.κιλοβατώρες.  

(moneyreview.gr)

1