Ρεκόρ παραγωγής από τις Σκωτσέζικες Ανεμογεννήτριες, κάλυψαν το 98% της ζήτησης του Οκτωβρίου!

14 11 2018 | 13:43

Οι ανεμογεννήτριες στη Σκωτία κάλυψαν το 98% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας τον περασμένο μήνα, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου πέντε εκατομμύρια σπίτια.

Η  WWF της Σκωτίας δήλωσε ότι η ζήτηση του εθνικού δικτύου για το μήνα ήταν 1.850.512 MWh και ότι σχεδόν όλη η ποσότητα θα μπορούσε να παρασχεθεί από ανεμογεννήτριες, οι οποίες παρείχαν ρεκόρ ισχύος.

Η καλύτερη μέρα ήταν η 23η Οκτωβρίου, όταν οι ανεμογεννήτριες παρήγαγαν 105.900,94 MW ισχύς που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 8,72 εκατομμύρια κατοικίες ή το 356% των νοικοκυριών. Η ζήτηση εκείνη την ημέρα ήταν 45.274,5MWh και η παραγωγή ανέμου αντιστοιχούσε στο 234% της ζήτησης αυτής.

Τα στοιχεία της WWF Σκωτίας υπολογίστηκαν μέσω ανάλυσης δεδομένων από την WeatherEnergy.

Ο Δρ Sam Gardner, διευθύνων σύμβουλος της WWF Σκωτίας, δήλωσε: «Τι μήνας κι αυτός ο Οκτώβριος, που η αιολική ενέργεια κάλυψε εξ ολοκλήρου τις ανάγκες, και μάλιστα υπερβαίνοντας τη συνολική ζήτηση για 16 από τις 31 ημέρες . Αυτά τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι ο άνεμος λειτουργεί, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών μας και είναι η χαμηλότερου κόστους επιλογή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι επίσης δημοφιλής, με μια πρόσφατη έρευνα να δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν  τις ανεμογεννήτριες στις αγροτικές περιοχές.»

Πρόσθεσε: «Γι 'αυτό είναι σημαντικό η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκλειδώσει για νέες εγκαταστάσεις την πρόσβαση στην αξιοποίηση του ανέμου, σε μια εποχή που πρέπει να αυξήσουμε την ηλεκτροδότηση στους τομείς της θέρμανσης και των μεταφορών».

Ακόμη και τη χειρότερη ημέρα που παράχθηκαν 18.377,71MWh, περίπου 1.512.568 κατοικίες ή το 62% των νοικοκυριών, θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με ενέργεια.

Την πλειοψηφία των αιολικών πάρκων αποτελούν τα χερσαία ενώ τα υπεράκτια αντιπροσωπεύουν το 0,3% της παραγωγής τον Οκτώβριο.

Ο Alex Wilcox Brooke, διευθυντής ενεργειακών έργων για την ενεργειακή υπηρεσία του Severn Wye, σχολίασε: «Τα στοιχεία του Οκτωβρίου είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του πόσο αξιόπιστη και συνεπής μπορεί να είναι η παραγωγή αιολικής ενέργειας».

Η WeatherEnergy, η οποία κατέγραψε τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη, αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού έργου EnergizAIR. Υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Intelligent Energy Europe και διευθύνεται από το European Agency for Competitiveness and Innovation.

 

12 Νοεμβρίου 2018

Πηγή: The National