Σύμφωνα με νέα έρευνα το 82% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει ότι το ντίζελ περιέχει φοινικέλαιο.

26 11 2018 | 10:06

Τον τελευταίο καιρό, υπήρξε σημαντική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών της γης για την παραγωγή του φοινικέλαιου, και αντίδραση των καταναλωτών απέναντι στις εταιρείες που το χρησιμοποιούν.  Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως το φοινικέλαιο δεν χρησιμοποιείται κυρίως στα μπισκότα και τα συσκευασμένα γλυκά όπως νομίζαμε, αλλά το 51% του συνόλου του φοινικέλαιου που εισάγεται στην Ευρώπη εισέρχεται στα αυτοκίνητά μας.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη με περισσότερους από 4.500 Ευρωπαίους σε εννέα χώρες, διαπίστωσε ότι 82% των πολιτών αγνοούσαν ότι στο ντίζελ είχε προστεθεί φοινικέλαιο.

Παρά την αρχική άγνοιά τους, οι περισσότερες χώρες αντιτάχθηκαν στη χρήση φοινικέλαιου, με το 69% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει τον τερματισμό της χρήσης φοινικέλαιου στο πετρέλαιο κίνησης.

Αυτή η μελέτη ώθησε έναν διεθνή συνασπισμό περιβαλλοντικών ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη να ξεκινήσει μια εκστρατεία με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη σταδιακή εξάλειψη του φοινικέλαιου από το ντίζελ μέχρι το Φεβρουάριο.

Ο κ. Karin Lexén, Γενικός Γραμματέας της Σουηδικής Εταιρείας για τη Διατήρηση της Φύσης, δήλωσε: «Στη Σουηδία υπάρχει μια ισχυρή δέσμευση για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι η μετάβαση από ορυκτά σε καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές δεν θα οδηγήσει σε καταστροφή τροπικών δασών με ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στο κλίμα και τη βιοποικιλότητα από αυτή της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Ο Giorgio Zampetti, εκτελεστικός διευθυντής της Legambiente της Ιταλίας, δήλωσε: «Θέλαμε καθαρότερα καύσιμα για να σώσουμε το περιβάλλον, καταλήγοντας να έχουμε φοινικέλαιο που καταστρέφει τα δάση: είναι ένα αβάσταχτο παράδοξο. Αυτή η εκστρατεία θα εκφράσει τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των Ιταλών και των Ευρωπαίων που είναι εναντίον της».

Αυτή η είδηση ​​ακολουθεί μια έκθεση της Greenpeace, η οποία διαπίστωσε ότι η Mondelez, μια εταιρεία που παράγει προϊόντα για την Cadbury και την Oreo, έχει καταστρέψει πάνω από 25.000 εκτάρια δασικής γης για την παραγωγή φοινικέλαιου.

 

21 Νοεμβρίου 2018

Της Rachel Cooper

Πηγή: Climate Action