Συμφωνία Κοπελούζου με την κινεζική CHN Energy για τις μονάδες της ΔΕΗ και επενδύσεις σε ΑΠΕ

05 07 2018 | 13:02

Συμφωνία για επενδύσεις στα αιολικά και στις μονάδες της ΔΕΗ υπέγραψαν σήμερα ο μεγάλος κινεζικός όμιλος China Energy Group και ο όμιλος Κοπελούζου.

Η συμφωνία αφορά επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ που αφορούν τόσο τις ΑΠΕ ισχύος 1.500 μεγαβάτ, όσο και τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Προβλέπεται είσοδος της κινεζική εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής αιολικών πάρκων του ομίλου Κοπελούζου.

Η China Energy διαθέτει μεγάλη εμπειρία την οποία επιθυμεί να μεταδώσει εκτός Κίνας και η Ελλάδα μπορεί να γίνει βάση για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε Βαλκάνια και Ευρώπη, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου, Δ. Κοπελούζος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία η ελληνική πλευρά θα έχει το 25% και η κινεζική το 75% στο νέο σχήμα. "Η συνεργασία μας είναι άριστη και εδράζεται στην αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας", πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας ελληνικών και κινεζικών εταιρειών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η China Energy είναι μια τεράστια εταιρεία που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με βάση τη χώρα μας. Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει όχι μόνο ενθάρρυνση αλλά και στήριξη να έρθουν και άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας θα έχουν την αμέριστη στήριξη του δημοσίου, ανέφερε ο υφυπουργός. 

Σημειώνεται ότι η China Energy ιδρύθηκε πέρυσι μετά τη συγχώνευση της China Guodian Corp με την Shenhua Group και είναι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δις ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δις ευρώ 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν. Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα. 

 

5 Ιουλίου 2018

ΠΗΓΗ Energypress