BLOOMBERG: Με Ανανεώσιμες και αποθήκευση θα μειωθεί ο άνθρακας.

06 07 2018 | 08:25

Η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους των μπαταριών θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτιμούν οι αναλυτές, για την κάλυψη ηλεκτρικού φορτίου βάσης.

 

Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με μπαταρίες θα είναι σε θέση να παρέχουν ενέργεια όποτε αυτή απαιτείται, φθηνότερη από ό, τι τα παλιά ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα στην Κίνα έως το 2028, εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

 

Στις ΗΠΑ, ο συνδυασμός αυτός θα βγει νικητής του ανταγωνισμού με φυσικό αέριο έως το 2027, σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF), New Energy Outlook, που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο την Παρασκευή.

 

Η BNEF αναμένει ότι οι τιμές των μπαταριών, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί κατά 79% ανά μεγαβάτ-ώρα από το 2010, θα συνεχίσουν να μειώνονται ταχύτατα. Αυτό θα επιτρέψει στα δίκτυα να ενσωματώσουν ακόμη περισσότερες μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τελικά να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στην κάλυψη της αιχμής ζήτησης.

 

Μέχρι το 2050, η έκθεση προβλέπει ότι το 71% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως θα παράγεται από μη ανθρακικές πηγές ενέργειας, ενώ το 50% θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

«Η άφιξη της φθηνής αποθήκευσης ενέργειας σημαίνει ότι θα είναι όλο και πιο δυνατό να βελτιστοποιήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο, έτσι ώστε αυτές οι τεχνολογίες να μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση ακόμα και όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει" δήλωσε ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας, Seb Henbest στην έναρξη της παρουσίασης.

 

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου υψηλής πυκνότητας ενέργειας αποτελούν το επίκεντρο αυτής της ανάλυσης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μπαταριών λιθίου στην αγορά με διαφοροποίση στην διάρκεια ζωής τους. Χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες την οποία απελευθερώνουν όταν χρειάζεται.

 

βλ

 

Ο David Howey, καθηγητής της μηχανικής της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε στο Climate Home News 
«Η ανάπτυξη που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι θεαματική. Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς γι 'αυτό. Είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί το 2050.»

 
Οι προμήθειες πρώτων υλών είναι κρίσιμη παράμετρος, πρόσθεσε, και ο κλάδος πρέπει να σχεδιάσει από τώρα διαδικασίες ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής των. Μια τυπική μπαταρία στο δίκτυο έχει ζωή περίπου δέκα χρόνια, φορτίζοντας και εκφορτ’ιζοντας τρεις φορές την ημέρα.

 
Το BNEF προβλέπει ότι η Ευρώπη θα οδηγήσει την έκρηξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας και ότι μέχρι το 2050 θα φτάσει να καλύπτει το 87% του μείγματος ηλεκτρικής παραγωγής.
Η αντίστοιχη πρόβλεψη ανέρχεται σε 75% και 62% για την Ινδία και την Κίνα αντίστοιχα. Σε αυτό το σενάριο, ο άνθρακας συρρικνώνεται στο 11% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 38% σήμερα.

 
Πρόκειται για μια πιο φιλόδοξη πρόβλεψη για την καθαρή ενέργεια από ό, τι πέρυσι, αλλά ούτε αυτή είναι ακόμη σύμφωνη με τους διεθνείς κλιματικούς στόχους. Ακόμα και αν ο άνθρακας καταργηθεί σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2035, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν θα ήταν αρκετό να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2C, λόγω της αύξησης στην συμμετοχή του φυσικού αερίου που αναμένεται να καλύψει το κενό.

 

3 Ιουλίου 2018

Της Soila Apparicio

Πηγή Climate Home News

Περισσότερα

  1. Sunny outlook for solar overshadowed by coal – Bloomberg
  2. China roars past EU as solar’s largest market
  3. MIT produces low-cost renewable energy battery
  4. Wind, solar costs undercut new coal plants in South Africa