Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση της Μεσογείου.

Τώρα αν σας πω ότι σας τα λέγαμε μάλλον θα πάρετε αμυντική στάση, αλλά...... σας τα λέγαμε.

Τα ΑΝΕΜΟλόγια (το 1ο εκδοτικό παιδί μου) δημοσίευε συνέχεια άρθρα ειδήσεις και αναλύσεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Από πότε; από τις αρχές του αιώνα, από τότε δηλαδή που πρωτοεκδόθηκε. Και φυσικά δεν κάναμε τίποτε άλλο από να αναπαράγουμε τα ευρήματα της επιστήμης.

Το σημερινό άρθρο από τα ΑΝΕΜΟλόγια, είναι επίκαιρο λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που ζούμε 10 μέρες τώρα και είναι γραμμένο από τον Δημήτρη Καραβέλλα και τον Κωνσταντίνο Λιαρίκο του WWF το 2008.

 

1

Στην 2η παράγραφο γράφει:

"....Η πιο άμεση και ραγδαία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα μεσογειακά δάση αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Η αύξηση της συχνότητας, της σφοδρότητας και της έκτασης των πυρκαγιών ευνοείται από τις συνθήκες από τις συνθήκες ξηρασίας, τις παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, ισχυροί άνεμοι) σε συνδυασμό με τις αλλαγές χρήσεων γης - συνθήκες που παρατηρούνται κυρίως στις βορειότερες περιοχές της Μεσογείου....."

Πότε γράφτηκαν αυτά; Ιούνιο 2008.

Φανταστείτε να είχαμε αντιδράσει τότε...

Φανταστείτε να αντιδράσουμε τώρα,

Φανταστείτε να είχαμε πολιτικούς που αντί να αλληλοκατηγορούνται, να άκουγαν τους επιστήμονες και να ακολουθούσαν τις προτάσεις τους...

Αστεία πράγματα.

Το ότι σήμερα στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο αν οι εμπρησμοί οφείλονται στα σχέδια επενδυτών για αιολικά πάρκα με ξεπερνάει.

Ότι μια χώρα χάνει χρόνο συζητώντας αιολικές θεωρίες συνομωσίας και καταπίνει αμάσητο το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το ορυκτό αέριο δε μπορώ να το χωνέψω.

Όσο πιο σκοτεινά και δύσκολα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότερο πρέπει να στηριζόμαστε στην επιστήμη, η οποία τα έχει πει και συνεχίζει να τα λέει όλα

Δεν μας έχει μείνει τίποτε άλλο.

 

Γιάννης Τσιπουρίδης

12 Αυγούστου 2021

 

Υ.Γ.

Σήμερα 13 Αυγούστου ο καθηγητής Χάρης Δούκας ανέβασε το ακόλουθο με ένα tweet

1

Σε μια παράγραφο περιγράφει την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου το 1912.

Και υπήρξαν κι άλλοι πρωτοπόροι που (προ) έβλεπαν τι θα γίνει.

Σεβασμός στην επιστήμη λοιπόν μια και μόνο αυτή μπορεί να μας γλυτώσει από τις κακοτοπιές.

Δηλαδή σεβασμό στους εαυτούς μας μια και εμείς οι ίδιοι γεννάμε επιστήμη.

Αλλά, μάλλον σε λόγια να βρισκόμαστε μια και το τέλος το ξέρουμε, αφού Προμηθείς δεν είμαστε.