Η Πολωνία καταγγέλλει τον «εκβιασμό» της ΕΕ που παρεμποδίζει τους στόχους για το κλίμα

04 11 2021 | 09:40

«Η ΕΕ ήταν η πρώτη οικονομία που υιοθέτησε στόχους κλιματικής ουδετερότητας και αποφάσισε να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Πολλές χώρες ακολούθησαν την ΕΕ, αλλά οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες προσπάθειες», δήλωσε τη δευτέρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκόβη. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μοραβιέτσκι επεσήμανε ότι «κινούμαστε προς την κλιματική ουδετερότητα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η πανδημία και την κατάσταση των επιμέρους χωρών».

«Εάν δράσουμε αλληλέγγυα για το κλίμα, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι η θέση των ΗΠΑ και των πλούσιων χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι εντελώς διαφορετική από τη θέση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία», δήλωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, είπε πως «δεν ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο» και πως «η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του λαού». Υπογράμμισε ακόμη ότι η δίκαιη μετάβαση πρέπει να λάβει υπόψη της το γεγονός ότι οι δυτικές κοινωνίες χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα εδώ και 200 χρόνια, χωρίς να εξετάζουν τις επιπτώσεις για το κλίμα, προκειμένου να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι «η κρίση του φυσικού αερίου κατέστησε σαφές σε πολλούς ηγέτες ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας διάφορους οικονομικούς παράγοντες που συμβαίνουν γύρω μας». Επανέλαβε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, πίεσης και υπαγόρευσης τιμών».

«Αυτό που έχει σχεδιάσει η Ρωσία δυστυχώς υλοποιείται. Είναι μια πικρή ικανοποίηση ότι είχαμε δίκιο όταν προειδοποιούσαμε κατά του αγωγού Nord Stream 2», κατέληξε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

 

 

2 Νοεμβρίου 2021

Euractiv