Σχεδόν 5 βαθμούς πάνω από το κανονικό η θερμοκρασία | Το φαινόμενο εξηγεί ο καθηγητής Αν. Καλημέρης

09 11 2021 | 09:28

Μια απρόσμενη καλοκαιρία παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο νησί μας, μετά από ένα διάστημα βροχοπτώσεων, με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 31 βαθμούς Κελσίου στην πεδινή Ζάκυνθο! Ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Καλημέρης, μίλησε για το φαινόμενο, τις αιτίες και τα χαρακτηριστικά του στην «ΗΜΕΡΑ». 

«Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, στην κεντρική Μεσόγειο και το Ιόνιο κατά κανόνα επικρατούν νότιοι άνεμοι που φέρνοντας θερμές μάζες από τη Βόρεια Αφρική συνήθως διαμορφώνουν αντιστοίχως υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ελλάδα και τα Επτάνησα. Έχουμε ένα παρόμοιο φαινόμενο μεταφοράς θερμών αερίων μαζών από τη Βορειοδυτική Αφρική και τη Νότια Λιβύη προς το Ιόνιο που επικρατεί στην περιοχή μας κατά την τελευταία εβδομάδα». Εξήγησε ότι το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη είναι πιο έντονο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και προκαλεί προβληματισμό. «Το φαινόμενο είναι εντονότερο από τα συνήθη των περασμένων Νοεμβρίων, καθώς έχει διαμορφώσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες που οι μετεωρολογικοί σταθμοί του εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Βιολογίας του Τμήματος Περιβάλλοντος έχουν καταγράψει στη Ζάκυνθο και γενικότερα, σε όλα τα Επτάνησα, κατά την τελευταία επταετία. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Παρασκευής και του Σαββάτου οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί την τελευταία επταετία, πλησιάζοντας τους 29-31 βαθμούς στην πεδινή Ζάκυνθο, ενώ στην κεντρική Κέρκυρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία της περιόδου που έφτασε στους 32 βαθμούς. Αυτές οι τιμές είναι ασυνήθιστες για τον μήνα Νοέμβριο και αποτελούν ένα άμεσο αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου και των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών του Ατλαντικού και της Μεσογείου. Η υψηλότερη θερμοκρασία που το προαναφερόμενο δίκτυο έχει καταγράψει στη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών για τον μήνα Νοέμβριο ανερχόταν στους 26 βαθμούς Κελσίου που σημαίνει ότι ο φετινός Νοέμβριος έχει ήδη διαμορφώσει ανώμαλα αυξημένες θερμοκρασίες στη Ζάκυνθο, κατά το εντυπωσιακό ποσό 3-5 βαθμών Κελσίου».

Αλλάζει ο καιρός από Παρασκευή
Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, θα κρατήσει αυτή η παρατεταμένη καλοκαιρία στο νησί, καθώς πιθανότατα από το βράδυ της ίδιας ημέρας θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. 

«Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα εμπόδισε τις βροχοπτώσεις, παρόλα αυτά, η κατάσταση αναμένεται να μεταβληθεί το Σαββατοκύριακο, όπου η εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών σε συνδυασμό με ένα καλοσχηματισμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά αναμένεται να δώσει βροχοπτώσεις στο Ιόνιο από τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και την Κυριακή και στη συνέχεια, να προκαλέσει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως από Δευτέρα και Τρίτη», τόνισε ο κ. Καλημέρης, ο οποίος σημείωσε ότι οι μεταβολές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. «Το αυξημένο εύρος μετεωρολογικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα (δηλ. οι μεγάλες μεταβολές του καιρού, της θερμοκρασίας, των ανέμων, των ακραίων βροχοπτώσεων) είναι ένα από τα αναμενόμενα χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής που φαίνεται να οδηγεί το κλίμα της Κεντρικής Μεσογείου σε πιο τροπικά χαρακτηριστικά».

 

 

9 Νοεμβρίου 2021

ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ