COP 26:Κίνα και ΗΠΑ ανακοινώνουν κοινό σχέδιο συνεργασίας για τη μείωση των εκπομπών

11 11 2021 | 12:13

Σε μια αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπερδυνάμεις υποσχέθηκαν να συνεργαστούν περισσότερο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, αποκάλυψαν μεταξύ τους συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, τη σταδιακή κατάργηση της κατανάλωσης άνθρακα και την προστασία των δασών.

Η συμφωνία-ορόσημο ανακοινώθηκε από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και τον Κινέζο ομόλογό του Ζιέ Ζενχουά στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία (COP 26). Αμφότεροι τόνισαν πως ευελπιστούν πως θα αποτελέσει ατραπός που θα οδηγήσει τη σύνοδο κορυφής προς την επιτυχία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα είχε αναγνωρίσει  ότι οι δεσμεύσεις των δύο χωρών για το κλίμα μέχρι εκείνη την στιγμή στις συνομιλίες, θα συνείσεφεραν πολύ λίγα στην παγκόσμια προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και τις προέτρεψε να «πιάσουν δουλειά» για να επιτύχουν μια φιλόδοξη συμφωνία στο υπόλοιπο διάστημα των  δύο ημέρων.

«Μαζί δώσαμε την υποστήριξή μας για μια επιτυχημένη COP26, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στοιχείων που θα προωθήσουν τη φιλοδοξία», είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. «Κάθε βήμα έχει σημασία αυτή τη στιγμή και έχουμε ένα μακρύ ταξίδι μπροστά μας».

Ο Κέρι εξάλλου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα «δεν έχουν έλλειψη διαφορών, αλλά όσον αφορά το κλίμα, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε».

d
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι χειρονομεί καθώς μιλάει κατά τη διάρκεια κοινής δήλωσης Κίνας και ΗΠΑ σχετικά με μια δήλωση που ενισχύει τη δράση για το κλίμα, στη διάσκεψη COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, Βρετανία, 10 Νοεμβρίου 2021. Jeff J Mitchell/Pool μέσω REUTERS

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Zιε Ζενχουά είπε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την Κίνα να ενισχύσει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών. «Και οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού και με άλλα μέρη για να διασφαλίσουν μια επιτυχημένη COP26 και να διευκολύνουν ένα αποτέλεσμα που θα είναι ταυτόχρονα φιλόδοξο και ισορροπημένο», είπε ο Ζιέ και πρόσθεσε ότι για την κλιματική αλλαγή «υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παρά απόκλιση».

Στο κείμενο της κοινής δήλωσης ΗΠΑ και Κίνας υπογραμμίζεται ότι και οι δύο χώρες θα «υπενθυμίσουν τη σταθερή τους δέσμευση να συνεργαστούν» για την επίτευξη του στόχου θερμοκρασίας 1,5 C που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».

Δεσμεύονται να «λάβουν εντατικότερα μέτρα για την αύξηση των φιλοδοξιών κατά τη δεκαετία του 2020», επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στους στόχους θερμοκρασιών που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Σε ένα tweet, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που βρίσκεται στη Γλασκώβη, χαιρέτισε αυτή τη συμφωνία στην οποία βλέπει «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ένα προσχέδιο της COP26, που κυκλοφόρησε νωρίτερα την ημέρα, έλαβε ανάμεικτη ανταπόκριση από ακτιβιστές και ειδικούς για το κλίμα. Σχεδόν 200 χώρες παρούσες στη Γλασκώβη έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος της συνάντησης διάρκειας δύο εβδομάδων την Παρασκευή για να συμφωνήσουν πάνω στο τελικό κείμενο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας δίνει περιθώρια ελπίδας.

«Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι αυτές οι δύο χώρες που ήταν σε αντίθεση σε τόσους πολλούς τομείς, έχουν πλέον βρει κοινό έδαφος για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα», είπε.

«Δείχνει επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα γνωρίζουν ότι αυτό το θέμα υπερβαίνει άλλα ζητήματα. Και σίγουρα μας βοηθά εδώ στη COP να καταλήξουμε σε συμφωνία».

 

 

10 Νοεμβρίου 2021

HUFFPOST