Με τις «ευλογίες» του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου 38,4 MW των Nostira – Fortress στη Φωκίδα.

Παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, εγκαινιάστηκε χθες το αιολικό πάρκο της Nostira και του fund Fortress στα Κάτω Λακώματα Φωκίδας, ύψους επένδυσης περί τα 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα που είναι κατασκευασμένο με ανεμογεννήτριες της General Electric.

Το αιολικό πάρκο είναι συνολικής ισχύος 38,4 MW, αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3,2 ΜW η κάθε μία, και η χρηματοδότησή του έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η ετήσια παραγωγή του έργου είναι της τάξης των 95GWh, όση χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες 24000 νοικοκυριών, ενώ θα αποφεύγεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα 70.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Σημαντικά θα είναι επίσης τα οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα εισπράττει περίπου 185.000 ευρώ το χρόνο αλλά και για τους καταναλωτές της περιοχής οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού των οποίων θα ελαφρυνθούν, συνολικά, κατά 95.000 ευρώ το χρόνο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nostira, Λουκάς Λαζαράκης, σημείωσε: «Το 2006 καταθέσαμε την πρώτη αίτηση για άδεια παραγωγής και πάνω από 13 χρόνια μετά εγκαινιάζουμε το έργο. Στόχος μας είναι τα 500MW ισχύος τα επόμενα χρόνια».

Η Nostira διαθέτει αιολικά πάρκα σε Βοιωτία, Γαλαξίδι και Κεφαλλονιά ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν μπει σε λειτουργία ακόμη 2 αιολικά πάρκα της εταιρείας στην Βοιωτία συνολικής ισχύος 56 MW.

Η ολοκλήρωσή τους θα φέρει τη Nostira ανάμεσα στους οκτώ κορυφαίους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στη χώρα με την συνολική παραγωγική ισχύ του χαρτοφυλακίου της να ανέρχεται στα 180 MW.

Η εταιρεία έκανε άλμα στην εσωτερική αγορά με τον οργανικό ρόλο που διαδραμάτισε στο μεγαλύτερο πρόσφατο deal στον τομέα των ΑΠΕ, δηλαδή στην εξαγορά από την αμερικανική Fortress Investment Group, χαρτοφυλακίου εννέα αιολικών πάρκων ισχύος 181 ΜW σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που ανήκαν στην Libra του εφοπλιστή Λογοθέτη.

Η NOSTIRA είναι πλέον στρατηγικός συνεργάτης και operating partner της Fortress για τη διαχείριση και λειτουργία των επενδύσεών της σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της General Electric ο κ. Παναγιώτης Γάτος ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα είναι σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 μεγαβάτ με «μηχανές» της εταιρείας, η οποία όπως είπε είναι έτοιμη να συμβάλει με χρηματοδοτικές λύσεις στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Για πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές ενεργειακές σχέσεις έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων.

 «Ελπίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Πάιατ να είναι μόνο η αρχή για την συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών και τεχνολογίας στην ανάπτυξη της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα» και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον τόσο της GE όσο και της Tesla για τον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Έκανε λόγο για σημαντικές προοπτικές στον τομέα, αλλά και για την ανάγκη επιτάχυνσης των αδειοδοτικών διαδικασιών.

Ο πρέσβης σημείωσε ότι παρά την κρίση, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έγιναν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι η χώρα μας είναι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ ως προς τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο. Επίσης υπογράμμισε ότι το όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο γίνεται πραγματικότητα.

3
Από αριστερά ο κ.Λουκάς Λαζαράκης της ΝΟSTIRA, ο κ. Παναγιώτης Γάτος της GE και ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ

 

 

 

16 Μαϊου 2019

energypress