Η Allianz θα σταματήσει, άμεσα, να ασφαλίζει τη βιομηχανία άνθρακα, εξ αιτίας της ανησυχίας για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

06 05 2018 | 20:50

Ο ασφαλιστικός γίγαντας Allianz ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει πλέον τη βιομηχανία άνθρακα σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη στήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η γερμανική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται 1,9 τρισεκατομμύρια €, θα σταματήσει να παρέχει ασφαλιστήρια συμβόλαια τόσο σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα όσο και σε όλα τα υπό κατασκευή και λειτουργία ορυχεία άνθρακα, με άμεση εφαρμογή!!

Οι εταιρείες που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους ορυκτά καύσιμα μαζί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα εξακολουθήσουν να ασφαλίζονται, αλλά θα υπόκεινται σε επανεξέταση βάσει αυστηρών περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Η απόφαση αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής της Allianz για την υποστήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα  το 2015, για τον περιορισμό της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου.

Σε μια δήλωση, η Allianz δήλωσε ότι «δεν θα επενδύει πλέον σε εταιρείες ενέργειας που θέτουν τον στόχο των δύο βαθμών σε κίνδυνο, με την εκτεταμένη κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα».

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια από τις πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες που δεσμεύονται στην βασισμένη στην επιστήμη πρωτοβουλία για τους κλιματικούς στόχους, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές τους και να αποτρέψουν έτσι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό σημαίνει ότι έως το 2040 θα έχει μηδενίσει το δικό της ανθρακικό αποτύπωμα, αυξάνοντας τις δεσμεύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνοντας την έκθεση της στη βιομηχανία άνθρακα.

Ο Oliver Bäte, Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz, δήλωσε ότι « η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί τεράστιους οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους. Βλάπτει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα ... Ως κορυφαία ασφαλιστική και επενδυτική εταιρεία, θέλουμε να προωθήσουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία φιλική προς το κλίμα».

Η Allianz είναι η τελευταία μιας μακριάς λίστας ασφαλιστικών εταιρειών που δηλώνει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα από τον άνθρακα.

Η AXA πρόσφατα σταμάτησε επίσης να ασφαλίζει σταθμούς παραγωγής άνθρακα και από επένδυσε συνολικά 2,4 δισ. Ευρώ από το τέλος του 2017. Απέσυρε επίσης σημαντικές συμμετοχές της από τη βιομηχανία πετρελαιοπαραγωγής ενώ σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια σε 12 δισ. Ευρώ έως το 2020.

Ο Lloyd's του Λονδίνου και ο όμιλος Generali έχουν αναλάβει παρόμοιες δεσμεύσεις απομάκρυνσης από τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων.

 


4 Μαΐου 2018

 

ΠΗΓΗ Climate Action

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

·  UK Government rejects plans for new coal mine due to climate change

·  EPA set to retest suspect water supply linked to fracking

·  Australia's states press for carbon trade changes