Προβληματισμός στη βιομηχανία για το market reform – Απουσιάζει πρόταση που να καθιστά ουσιαστική τη συμμετοχή του demand

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας ενόψει της διαβούλευσης που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το market reform plan της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αναμένεται να αποτυπώσουν αυτόν τον προβληματισμό κατά τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση εστιάζοντας στο γεγονός ότι στις προτάσεις για την αναμόρφωση της αγοράς απουσιάζει κάποια πρόταση που να καθιστά ουσιαστική τη συμμετοχή της ζήτησης. 

Η μόνη σχετική πρόβλεψη που υπάρχει, αφορά στην πιλοτική θέση λειτουργίας του MFRR (Manual Frequency Restoration Reserve) το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο στον μηχανισμό αυτό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία μετά από 1,5 χρόνο, η βιομηχανία θα κληθεί να ανταγωνιστεί στρεφόμενες εφεδρείες, γεγονός που καθιστά εκ των πραγμάτων τη συμμετοχή της ζήτησης προβληματική. 

«Πρόκειται για ψίχουλα στον ωκεανό» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της βιομηχανίας σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, τονίζοντας ότι το demand δε θα μπορεί να επωφεληθεί από το μηχανισμό, πολώ δε μάλλον να αντικαταστήσει το μηχανισμό της διακοψιμότητας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με βάση τις προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί, η συμμετοχή της ζήτησης που προβλέπεται στο market reform μοιάζει να είναι προσχηματική. Το βασικό ερώτημα, με το οποίο και αναμένεται να συμμετάσχει στη διαβούλευση η ενεργοβόρος βιομηχανία είναι εάν θα υπάρξει ένα ειδικό προϊόν για τη ζήτηση, ούτως ώστε η βιομηχανία να αντισταθμίσει τα υψηλά κόστη που παρατηρούνται στην αγορά. Πρέπει, όπως τονίζεται, να δημιουργηθεί εναλλακτικά μια άλλη υπηρεσία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή της ζήτησης, κατά το πρότυπο αντίστοιχων μηχανισμών που υπάρχουν σε χώρες όπως η Γερμανία, ειδικά και μόνο για τη βιομηχανία. «Θέλουμε μια υπηρεσία όπου θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ όμοιων συμμετεχόντων» καταλήγουν οι ίδιες αρμόδιες πηγές των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.

 

 

1 Σεπτεμβρίου 2021

energypress