Επίπεδα σοκ! Στα 33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα καταβυθίστηκε η χαμηλότερη τιμή στο διαγωνισμό (στις 24/5/2021) για νέα φωτοβολταϊκά.

Η «εξωπραγματική» τιμή των 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ήταν η χαμηλότερη προσφορά που υπεβλήθη και έγινε δεκτή για ένα φωτοβολταϊκό έργο στο σημερινό διαγωνισμό ΑΠΕ (για αιολικά και φωτοβολταϊκά) που πραγματοποίησε η ΡΑΕ και έληξε πριν από λίγο.

Τα υπόλοιπα έργα που «πέρασαν», κλείδωσαν τιμές αρκετά υψηλότερα, κατά κύριο λόγο στη ζώνη ανάμεσα στα 37 και τα 41 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με τη μεσοσταθμική τιμή να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Ο ανταγωνισμός πάντως υπήρξε ιδιαίτερα έντονος, όπως δείχνει η απόσταση των τελικών τιμών από την τιμή εκκίνησης που ήταν στα 53,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πτώσης των τιμών, ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό (27 Ιουλίου του 2020) οι τιμές των φωτοβολταϊκών έργων που "πέρασαν", κυμάνθηκαν από 62,45 €/MWh έως 45,84 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ήταν της τάξης του 49,81 €/MWh. Για τα αιολικά έργα, οι τιμές κυμάνθηκαν από 57,7 €/MWh έως 53,86 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 55,67 €/MWh.

Ο σημερινός διαγωνισμός, παρότι μεικτός, υπήρξε απολύτως υπόθεση των φωτοβολταϊκών που «πήραν» και τα 350 Μεγαβάτ που ήταν η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς, ενώ αντίθετα τα αιολικά έργα που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο συμμετεχόντων του διαγωνισμού δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να διεκδικήσουν κλείδωμα τιμής.

H Mytilineos, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τις εταιρείες που εξασφάλισε σημαντικό portfolio φωτοβολταϊκών έργων, σε επίπεδα συνολικής ισχύος πάνω από 150 MW.

Στο διαγωνισμό κατέβηκαν 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Οι υποψήφιες μονάδες για να κατακυρώσουν Τιμή Αναφοράς είναι φωτοβολταϊκά ισχύος έως 20 MW και αιολικά έως 50 MW.

Στις αιτήσεις συμμετοχής έδωσαν το «παρών» και αρκετοί υποψήφιοι σταθμοί μικρής ισχύος, καθώς 36 περίπου είχαν ισχύ κάτω από 1 MW.  Μάλιστα, 7 αιτήσεις αφορούσαν μονάδες έως 500 kW. 

Η εν λόγω ανταγωνιστική διαδικασία είναι ουσιαστικά μία καινούρια κατηγορία κοινού διαγωνισμού (για έργα χαμηλότερης ισχύος), στην οποία δεν προβλέπεται μίνιμουμ ποσόστωση ανά τεχνολογία. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως λειτούργησε ως αντικίνητρο για επενδυτές που «ωριμάζουν» αιολικά πάρκα, καθώς είναι πολύ δύσκολο με τις προσφορές τους να «κατέβουν» τόσο χαμηλά όσο τα φωτοβολταϊκά, των οποίων οι τιμές εξοπλισμού έχουν χαμηλώσει κατά πολύ.

Σκρέκας: Ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση τα εξής:

Άλλο ένα «φράγμα» έσπασαν οι τιμές για τα έργα ΑΠΕ σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό. Ειδικότερα, στη σημερινή ηλεκτρονική δημοπρασία, στο πλαίσιο της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ για υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ, οι τιμές ξεκίνησαν από τα 53,86 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τιμή έκλεισε στα 32,97 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh. 

Η συνεχής μείωση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία. Τα σημερινά αποτελέσματα του διαγωνισμού πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά τουλάχιστον 61% έως το 2030. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ». 

 

 

24 Μαϊου 2021

energypress