Το ράλι πρώτων υλών εκτίναξε τις τιμές των φωτοβολταϊκών.

20 09 2021 | 08:45

Από τις αυξήσεις των τιμών λόγω του ράλι των πρώτων υλών και των στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει στην αγορά η πανδημία, δεν γλίτωσαν ούτε τα φωτοβολταϊκά.

Εκθέσεις από την Ενωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (Solar Energy Industries Association) μαζί με τη Wood Mackenzie και έκθεση από τη Rystad Energy προσδιορίζουν τις αυξήσεις αυτές από 6% έως 16%, οι οποίες είναι οι πρώτες που καταγράφονται από το 2014 δημιουργώντας εκρηκτικό κοκτέιλ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εταιρείες κοινής ωφέλειας, που πιέζονται ήδη από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Οι τιμές στην ηλιακή ενέργεια και ιδιαίτερα στα ηλιακά πάνελ είχαν ακολουθήσει σταθερά πτωτική τροχιά καθώς της μεγάλης διάδοσης στη χρήση και την αύξηση της παραγωγής ιδιαίτερα από την Κίνα.

Τώρα όμως το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών, από το αλουμίνιο έως το ατσάλι, πλήττει και τον κλάδο αυτό, σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βασιστούν σε ανανεώσιμες πηγές για να μειώσουν μεταξύ άλλων τις εκπομπές ρύπων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του αλουμινίου, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα ηλιακά πάνελ, έχουν φτάσει σχεδόν τα 3.000 δολάρια ο τόνος. Επίσης ανοδικά έχουν επηρεάσει τις τιμές στα φωτοβολταϊκά και οι αυξήσεις στα κόστη μεταφοράς μέσω θαλάσσης που έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Αναφορά γίνεται επίσης και στην αύξηση του εργατικού κόστους στον συγκεκριμένο κλάδο, η οποία προσδιορίζεται σε περίπου 12% για το 2021 σύμφωνα με τη Rystad Energy.

Μέχρι τώρα οι αυξήσεις αυτές στα φωτοβολταϊκά δεν έχουν φανεί στους τελικούς χρήστες, είτε είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις φωτιά στο ρεύμα.

Ομως αναμένεται να αρχίσουν να φαίνονται έντονα μέσα στο 2022 καθώς θα εξαντλείται το ήδη υπάρχον απόθεμα, το οποίο είχε αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNBC που επικαλείται στοιχεία των ερευνών.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για φωτοβολταϊκά συνεχίζεται αμείωτη. Μόνο το δεύτερο φετινό τρίμηνο, που εξετάζει στην έρευνά της η Solar Energy Industries Association, στις ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν ηλιακά πάρκα 5,7 γιγαβάτ που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τέτοιο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 45% σε σύγκριση με το 2020, όταν βέβαια η πανδημία είχε πλήξει καίρια το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση των Solar Energy Industries Association (SEIA) και Wood Mackenzie, είναι η πρώτη φορά που οι τιμές στα ηλιακά αυξήθηκαν ανά τρίμηνο και σε ετήσια βάση σε κάθε τμήμα της αγοράς από τότε που η Wood Mackenzie άρχισε να μοντελοποιεί τα δεδομένα των τιμών του συστήματος το 2014.

Κίνητρα

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον μας για το κλίμα, αλλά οι αυξήσεις των τιμών, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και μια σειρά εμπορικών κινδύνων απειλούν την ικανότητά μας να απαλλάξουμε το δίκτυο ηλεκτρισμού από τον άνθρακα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SEIA Αμπιγκέιλ Ρος Χόπερ.

«Αν θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στην εγχώρια παραγωγή και να κινητοποιήσουμε αρκετές ηλιακές εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρέπει να δούμε δράση από τους ομοσπονδιακούς ηγέτες μας», ανέφερε ο ίδιος ζητώντας ευθέως παρέμβαση από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

«Ο κλάδος των ηλιακών συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή τριμηνιαία ανάπτυξη και η ζήτηση είναι υψηλή σε κάθε τομέα», δήλωσε η Μισέλ Ντέιβις, επικεφαλής αναλύτρια της Wood Mackenzie και επικεφαλής της έκθεσης.

«Αλλά ο κλάδος αντιμετωπίζει τώρα πολλαπλές προκλήσεις, από αυξημένες τιμές εξοπλισμού έως πολύπλοκες διαδικασίες διασύνδεσης. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα είναι κρίσιμη για την επέκταση της ανάπτυξης του κλάδου και την επίτευξη στόχων καθαρής ενέργειας», προσέθεσε.

(in.gr)

 

 

 

 

20 Σεπτεμβρίου 2021